InițiativeZiarul de Gardă

ZdG: Propunere de remunerare a profesorilor de drept din cadrul CSM

By 14 mai 2019 No Comments

ZdG: Propunere de remunerare a profesorilor de drept din cadrul CSM

Ministerul Finanțelor propune spre consultări publice un proiect de lege care vizează modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Proiectul prevede remunerarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari, cu o indemnizație lunară în mărime de 50% din salariul mediu al membrilor CSM aleși din rândul judecătorilor, scrie Ziarul de Gardă.

Modificarea vine după ce anterior a fost abrogată o normă privitoare la remunerarea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari, în mărime de 2,4 salarii medii pe economie. Astfel, prin proiectul propus spre consultări publice, se propune de a fi introdusă o reglementare privitor la remunerarea muncii membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari, care va constitui 50 % din salariul mediu al membrilor CSM aleși din rândul judecătorilor, analogic remunerației reprezentanților societății civile în Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit declarațiilor de avere pentru 2018 ale membrilor CSM din rândul judecătorilor, salariile lunare ale acestora au variat între 20 și 30 de mii de lei lunar.

Din 15 decembrie 2017, CSM are trei membri noi, din rândul profesorilor de drept titluari: Ion Postu şi Serghei Ţurcan, doi profesori de la Facultatea de Drept a ULIM, şi Mariana Timotin (Grama), profesoară de la Facultatea de Drept a USM. Pentru anul 2018, Mariana Timotin declară un salariu în mărime de circa 120 de mii de lei anual, iar colegii săi, Ion Postu și Serghei Țurcan, declară salarii de circa 159 de mii de lei anual, respectiv aproape 161 de mii de lei.

Leave a Reply