Ultimele stiri

Mai mulți judecători și-au dat demisia. De ce pleacă magistrații din sistem?

By 6 noiembrie 2018 No Comments

Mai mulți judecători și-au dat demisia. De ce pleacă magistrații din sistem?

Consiliul Superior al Magistraturii examinează astăzi cererile de demisie a cinci judecători.

Printre magistrații care vor să părăsească sistemul se numără patru magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ): Dumitru Visternicean, Tatiana Vieru, Iulia Sîrcu și Valeriu Doagă. În afară de aceștia, și-a anunțat demisia și judecătorul Ion Cojocari, de la Judecătoria Comrat. Deși a depus cerere de demisie, judecătoarea Victoria Sanduța, de la Judecătoria Chișinău, s-a răzgândit. Cererea de retragere a fost acceptată cu votul a 9 membri CSM.

Potrivit experților, demisia în serie a judecătorilor are legătură cu proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Dacă acesta va fi aprobat, magistrații ar putea pierde mai multe sporuri și adaosuri salariale. Mai mult, după aplicarea sistemului unitar de salarizare, salariul de funcție al judecătorilor din prima instanță se va micșora.

În cadrul ședinței de astăzi, membrii CSM au avizat negativ acest proiect de lege. Aceștia au decis să solicite menținerea legii speciale actuale de salarizare a procurorilor și judecătorilor din Republica Moldova, care sunt printre cei mai bine plătiți bugetari ai statului în prezent.

Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, în prezent, în sistemul judecătoresc activează 454 de judecători.

De la începutul acestui an, 13 magistrați au plecat din sistem, dintre care 2 judecători de la CSJ, 3 de la Curțile de Apel Chișinău și Bălți, și 8 de la instanțele de fond.

Cum credeți, de ce pleacă judecătorii din sistem? 
Vor urma și alte demisii? 
Ce impact vor avea aceste demisii asupra sistemului judecătoresc?

Leave a Reply