Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Viața privată versus interesul public. Ce spune juristul

By 19 iulie 2019 2 Comments

Viața privată versus interesul public. Ce spune juristul

Întrebarea: Aflându-mă într-un loc de agrement, pentru a pregăti un material despre modul în care se odihnesc cetățenii noștri vara, am observat în parcare automobilul de serviciu al unui funcționar public. Întrucât era o persoană de notorietate, mi-am îndreptat camera de filmat în direcția sa. Funcționarul a observat și a devenit agresiv, amenințându-mă că va chema poliția, dacă îl filmez și afirmând că îi încalc dreptul la viața privată. Ca jurnalist, știu că un funcționar public nu poate conta pe intimitate atunci când se află într-un loc public și, mai ales, nu-și poate utiliza mașina de servici în scopuri personale. Aș vrea să mă asigur că legea nu conține și alte prevederi pentru astfel de situații, care, eventual, ar putea avea consecințe negative pentru mine.

Potrivit juristului Media Azi, este indiscutabil faptul că orice persoană, fie aceasta publică, sau care exercită funcții publice, are dreptul să-i fie respectată viața privată și de familie. Legea cu privire la libertatea de exprimare stabilește, în art. 11 alin. (2), că informaţiile despre viaţa privată şi de familie a persoanelor publice şi a persoanelor fizice care exercită funcţii publice pot fi dezvăluite dacă prezintă interes public. Dar țineți cont de faptul că răspândirea informaţiilor respective nu trebuie să ducă la prejudicii nejustificate terţilor.

Reamintesc că, în conformitate cu prevederile Legii menționate anterior, prin noțiunea de interes public se subînțelege interesul societăţii (şi nu simpla curiozitate a indivizilor) faţă de evenimentele ce ţin de exercitarea puterii publice într-un stat democratic sau faţă de alte probleme care, în mod normal, trezesc interesul societăţii sau al unei părţi a acesteia.

Acest drept nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată obţinute în locurile publice, când persoana, într-adevăr, nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate.  La fel, legislația actuală stabilește că, dacă persoanele publice şi cele care exercită funcţii publice provoacă ele însele atenţia asupra aspectelor din viaţa lor privată şi de familie, mass-media are dreptul să cerceteze aceste aspecte.

Chiar dacă funcționarul v-a amenințat că se va adresa poliției, cazul relatat nu ține de competența poliției. Legiuitorul, pentru a proteja munca jurnaliștilor, a reglementat că nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru că a făcut publice informaţii despre viaţa privată şi de familie a persoanei, dacă interesul public de a le cunoaşte depăşeşte interesul persoanei vizate de a nu răspândi informația. Iar în cazul relatat de dumneavoastră, utilizarea unui automobil de servici în scopuri personale de către un funcționar public este un fapt de interes public.

2 Comments

  • Cu parere de rau juristul comentator a uitat de legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal, care interpreteaza filmatul in mod privat a unei persoane fara consemtamintul ei,ca incalcare a legii, si tot aceasta lege interpreteaza filmatul fotografiatul in public in cazul in care operatorul utilajului de luat vederi intimplator a prins pe o persoana la cererea ei sa stearga imaginea. In cazul copiilor legea inca e mai severa ea interzice chiar si parintilor publicarea imaginilor copiilor, plus la toate as recomanda juristului comentator sa evalueze in primul rind directivele europene cu privire la ameliorarea legislatiilor nationale fata de normele general recunoscute cu privire la viata privata, si protectia datelor cu caracter personal, care conform legislatiei UE sunt acte normative indispensabile unul de altul si intr-o conexiune directa.

Leave a Reply