InițiativeSistem judecătoresc

Vârsta de pensionare a judecătorilor se va majora eșalonat, până la atingerea vârstei de 63 de ani

By 14 mai 2020 No Comments

Vârsta de pensionare a judecătorilor se va majora eșalonat, până la atingerea vârstei de 63 de ani

Începând cu 1 iulie 2020, vârsta de pensionare pentru judecători va fi stabilită la 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Astfel, în fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se va majora eșalonat, până la atingerea vârstei de 63 de ani. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiectul de lege pentru modificarea art.32 din Legea 544/1995 cu privire la statutul judecătorului.

Potrivit documentului, pentru judecători va fi stabilită vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, acestea se vor majora cu 6 luni anual, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

Judecătorii care vor confirma vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător prevăzute supra vor avea dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală – de 3%, însă per total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar.

Aceste prevederi se vor aplica şi judecătorilor care au activat în instanţele internaţionale, luându-se în calcul salariul mediu lunar al judecătorului Curţii Supreme de Justiţie. Pensia pentru vechime în muncă se va calcula şi se va achita doar judecătorilor demisionaţi şi judecătorilor eliberaţi din funcţie în legătură cu atingerea plafonului de vârstă, iar în cazul în care vor fi numiţi iarăşi în funcţia de judecător, plata pensiei va fi suspendată.

„Integrarea treptată a pensiilor judecătorilor în regimul general al pensiilor constituie o prioritate care urmărește asigurarea tratamentului nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de Legea privind sistemul public de pensii”, se menționează în nota proiectului.

Vă invităm să veniți cu propuneri la proiectul de lege.

Leave a Reply