Anticorupție și integritateUltimele stiri

Valoarea medie a mitei, în creștere în 2018. Cât „costă” traficul de influență

By 26 februarie 2019 No Comments

Valoarea medie a mitei, în creștere în 2018. Cât „costă” traficul de influență

Mita promisă şi pretinsă în cauzele de corupţie, pe care a fost stabilită vinovăţia inculpaţilor, a atins cifra de 14,7 mln lei. În ultimii ani se atestă ascendenţa valorii „ofertei” din partea corupţilor, pe de o parte, şi a valorii „cererii” din partea corupătorilor, pe cealaltă parte. Astfel, dacă în 2015, infractorii operau, în mediu, cu mita de 55.183 lei sau echivalentul 2.500 euro (cursul mediu 22,00), atunci, în 2018, valoarea medie a acesteia a crescut până la 57.072 lei sau 2.876 euro (cursul mediu 19,84). Datele sunt prezentate într-un studiu al Centrului Național Anticorupție „Profilul infractorului  pe cazurile de corupere pasivă, corupere activă şi trafic de influenţă  din analiza sentinţelor pe dosarelor de corupţie pe anul 2018”.

Datele denotă şi o dependenţă directă dintre rata mitei medii şi rata inflaţiei, ambele urmând aceleaşi fluctuaţii pe parcursul perioadei analizate. În acest sens, putem deduce că corupţii îşi ajustează valoarea „cererii” în funcție de fenomenele specifice perioadelor de criză economică.

Concomitent a fost verificată rata medie a mitei în fiecare categorie de infracţiuni analizate, constatându-se o situaţie, care denotă un fenomen destul de straniu. Astfel, mita medie pe infracţiunile prevăzute de art. 324 Cod penal în cazul bărbaţilor constitue – 7.848 lei, iar a femeilor – 6.661 lei. În cazurile comiterii infracţiunii prevăzute de art. 325 Cod penal, mita medie la bărbaţi a atins suma de 11.072 lei, iar la femei – 5.574 lei. Totodată, cel mai alarmant este că în cazul comiterii traficului de influenţă prevăzut de art. 326 Cod penal, suma medie a mijloacelor băneşti pretinse a constituit 109.528 lei pentru bărbaţi şi 62.914 lei pentru femei.

În această ordine de idei, se evidenţiază faptul creşterii substanţiale a valorii mitei anume la traficanţii de influenţă. Făcând o comparaţie simplă în acest sens, se constată că valoarea mitei pe dosarele de trafic de influenţă depăşeşte de 14 ori valoarea mitei pe dosarele de corupere activă în cazul bărbaţilor şi de 9,5 ori în cazul femeilor.

Constatarea menţionată permite de a presupune că corupţii manifestă o reacţie firească în circumstanţele unui pericol real de a fi identificate. Astfel, tot mai puţine persoane publice pretind şi primesc personal bunuri, servicii, privelegii sau avantaje ilicite, în majoritatea cazurilor folosind serviciile traficanţilor de influenţă, care asigură o încredere şi stabilitate infracţională.

Studiul poate fi găsit aici.

Leave a Reply