AvocaturăInițiative

Uniunea Avocaților vrea să majoreze cota de contribuţie a avocaţilor. Ce alte subiecte vor fi discutate la Congresul avocaților

By 13 august 2019 No Comments

Uniunea Avocaților vrea să majoreze cota de contribuţie a avocaţilor. Ce alte subiecte vor fi discutate la Congresul avocaților

Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova a definitivat agenda Congresului ordinar al avocaţilor, care se va desfășura în data de 4 octombrie 2019.

Printre subiectele ce urmează a fi discutate la Congres sunt alegerea preşedintelui Uniunii în contextul expirării mandatului, alegerea membrilor Comisiei de etică şi disciplină, precum şi aprobarea modificărilor şi completărilor la Statutul profesiei de avocat.

Totodată, vor fi audiate şi aprobate raporturile comisiilor din cadrul Uniunii cu privire la activitatea desfăşurată pe perioada anului curent, precum şi Raportul Secretarului General privind execuţia bugetară a Uniunii în anul 2018 şi rectificarea bugetului pentru anul 2019, dar şi aprobarea Bugetului Uniunii Avocaţilor pentru anul 2020.

De asemenea, Consiliul va veni cu propunerea spre aprobare a măririi cotei de contribuţie a avocaţilor la formarea bugetară a Uniunii, dar şi de a modifica procedura cu privire la taxa  pentru înscriere în Registrul special al avocaţilor din alte state ţinut de către Consiliul Uniunii Avocaţilor. În prezent, această taxă este de 1200 de lei anual.

Un subiect de interes major este cel al protecției sociale, asigurării medicale şi impozitării avocaţilor din Republica Moldova, unde se va veni cu propuneri de modificare şi aliniere la standardele naţionale şi internaţionale a compartimentelor menţionate. La etapa actuală, avocaţii se regăsesc în categorii cu statut special în ceea ce ţine de plăţi şi taxe obligatorii la stat.

Consiliul UAM a decis să propună spre audiere şi aprobare Programul de pregătire profesională continuă a avocaţilor şi de instruire iniţială a avocaţilor stagiari. Scopul este de a îmbunătăţi programele de instruire la necesităţile profesionale cotidiene şi de practică judiciară.

Cât de justificată este propunerea de a majora contribuția avocaților la bugetul UAM?

Leave a Reply