AvocaturăUltimele stiri

UAM se arată îngrijorată faţă de creşterea numărului de avocaţi infectaţi cu COVID-19

By 6 iunie 2020 No Comments

UAM se arată îngrijorată faţă de creşterea numărului de avocaţi infectaţi cu COVID-19

Uniunea Avocaților din Moldova (UAM) se arată îngrijorată faţă de creşterea numărului de avocaţi infectaţi în urma prestării de servicii în cadrul instituţiilor abilitate activităţii sale profesionale. Aceasta solicită, în mod public, Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, dar şi a altor instituţii abilitate să intervină şi să asigure protecţie maximă pentru participanţi şi beneficiarii serviciilor publice din cadrul instituţiilor de drept.

„Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova îşi manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa măsurilor de precauţie în cadrul instituţiilor de drept, a regulilor sanitare de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 şi condamnă vehement atitudinea instituţiilor faţă de protejarea avocaţilor în cadrul procedurilor juridice.

Creşterea numărului de infectări în rândul angajaţilor din cadrul instanţelor de judecată, Centrului Naţional Anticorupţie şi în rândul procurorilor, reprezintă nemijlocit şi un focar de infecție pentru avocaţi, care nefiind informaţi şi protejaţi, devin vulnerabili în faţa virusului.

Tăinuirea existenţei unui focar în cadrul unei instituţii, permiterea circulaţiei persoanelor în cadrul instituţiei fără de a purta mască şi mănuşi, lipsa verificării la intrare a stării de sănătate a persoanelor, precum şi organizarea examinării dosarelor în masă, fac ca situaţia să devină una periculoasă pentru sănătatea avocaţilor şi a familiilor lor”, se arată în declarația publică a UAM.

Astfel, „neimplicarea autorităţilor la acest capitol, inevitabil face ca Uniunea Avocaților să ia atitudine, prin informare masivă a avocaţilor cu privire la igienă precară din cadrul instituţiilor şi până la îndemnarea de a nu participa la acţiunile planificate în cadrul instituţiilor de drept”.

Leave a Reply