Anticorupție și integritateUltimele stiri

„Tranzacționarea” funcției de procuror general pentru 2 milioane de euro, verificată de către Procuratura Anticorupție

By 20 decembrie 2019 No Comments

„Tranzacționarea” funcției de procuror general pentru 2 milioane de euro, verificată de către Procuratura Anticorupție

Procuratura Anticorupție (PA) informează că a fost inițiat un proces penal în legătură cu declarațiile și informațiile apărute în mass-media în legătură cu „tranzacționarea în 2009 a funcției de procuror general în schimpul a două milioane de euro”.

„La 17 decembrie 2019, în Procuratura Anticorupţie a parvenit demersul Deputatului Radu Marian prin care s-a solicitat verificarea informațiilor și declarațiilor apărute în presă privind tranzacționarea funcției de Procuror General în anul 2009, în schimbul unei sume de 2 milioane de euro. Procuratura Anticorupție a dispus înregistrarea informației în Registru nr. 1 pentru evidență cererilor și comunicărilor despre infracțiuni, fiind inițiat un proces penal în care urmează a fi verificate toate circumstanțele invocate și adoptată soluție în ordinea art. 274 din Codul de procedură penală. Rezultatele examinării vor fi aduse la cunoștință ulterior”, se menționează într-un comunicat al PA.

În luna iulie curent, în cadrul unui interviu TV, fostul premier, Vlad Filat, care atunci se afla în detenție în penitenciarul nr. 13 din capitală, a făcut mai multe declarații pe marginea unor înțelegeri între politicieni, în anul 2009, privind „tranzacționarea politică și financiară a funcției de procuror general”, scrie ZdG.

Atunci, într-un interviu pentru TV8, fostul premier, Vlad Filat a spus că funcția de procuror general, pentru care a candidat Valeriu Zubco, a fost vândută în schimbul a două milioane de euro. Filat spunea că despre acest fapt l-au anunțat deputații de atunci, Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon, care ar fi încercat să împiedice această numire.

„În 2009, când chinuiam crearea AIE, la mine acasă a fost Untilă cu Platon. Primul m-a telefonat, au venit după 11 noaptea. Mesajul a fost direct – s-a decis vânzarea funcției de procuror general cu 2 mil. de euro, că procurorul general va fi din partea lui Urecheanu, dar de fapt, a lui Plahotniuc – Zubco. Ei au încercat să împiedice această numire. După întâlnirea cu ei, am avut o întâlnire cu amabsadorul american, el mi-a spus că e grav, dar e decizia noastră….”, preciza Vlad Filat.

Ulterior, declarațiile lui Filat au fost confirmate, tot în cadrul unui interviu, de către fostul deputat Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani

Leave a Reply