Anticorupție și integritateUltimele stiri

Transparency International: Moldova s-a ridicat cu cinci poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției

By 30 ianuarie 2019 No Comments

Transparency International: Moldova s-a ridicat cu cinci poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției

Transparency International a prezentat Indicele Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul 2018, prin care a fost evaluat nivelul percepţiei corupţiei uzuale din sectorul public în 180 de ţări. Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 33 de puncte, fiind pe locul 117 din 180 ţări. În 2017, țara noastră era pe locul 122 din 180 ţări. Pentru comparaţie, în 2018 Georgia se află pe locul 41, România – 61, Ucraina – 120, iar Rusia – pe locul 138.

Potrivit Transparency Moldova, IPC reflectă preponderent percepţia corupţiei uzuale, de rutină. Sumele plăţilor informale uzuale achitate anual de populaţie reprezentanţilor instituţiilor statului sunt derizorii comparativ cu mijloacele sustrase din sistemul bancar în urma jafului miliardului. Cu toate acestea, şi în 2018 investigarea furtului miliardului a fost tergiversată, fiind zădărnicită aplicarea strategiilor de recuperare sugerate de Kroll şi Steptoe&Johnson. Nu au fost atraşi la răspundere beneficiarii finali ai furtului miliardului, nu au fost înregistrate progrese în recuperarea mijloacelor sustrase.

În schimb, în iulie 2018, a fost adoptată pe furiş legea „amnistiei capitalului” care permite legalizarea mijloacelor de provenienţă frauduloasă. În ianuarie 2017 în expertiza sa CNA a evaluat conceptul liberalizării capitalului ca unul echivalent cu cel de spălare a banilor de provenienţă infracţională. În 2018, când acest concept a fost pus în aplicare, Centrul şi nu a întreprins măsurile de rigoare.

De asemenea, anul trecut au fost modificate prevederile despre oferirea cetăţeniei Republicii Moldova contra investiţii, care au permis transmiterea atribuţiilor de examinare a dosarelor candidaţilor la cetăţenie unei companii private şi muşamalizarea informaţiilor despre beneficiari, sursele de provenienţă a bunăstării acestora, sporind riscurile de spălare a banilor la nivel internaţional.

Deşi a fost adoptată în lectură finală o nouă lege cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care urma să transpună recomandările MONEYVAL, mai puţin de jumătate din recomandări au fost implementate, altele doar partial.

Autorităţile raportează despre pornirea dosarelor contra unor medici aparte, iniţiind în acelaşi timp parteneriat public-privat cu o companie din offshore în prestarea serviciilor de dializă, creând un mecanism de monopol pe zeci de ani şi direcţionând sute de milioane de lei bani publici către un destinatar netransparent (3).

Cele sus-menţionate vorbesc nu atât despre percepţia corupţiei uzuale de către populaţie reflectată în IPC, cât despre corupţia la cel mai înalt nivel, inclusiv corupţia politică, capturarea instituţiilor statului în beneficiul unui grup îngust de interese.

Pentru a atinge progrese reale în lupta împotriva corupţiei şi întări democraţia în întreaga lume, Transparency International solicită tuturor guvernelor:

  • să consolideze instituţiile responsabile de menţinerea sistemului checks and balances asupra puterii politice şi să asigure capacitatea acestora de a funcţiona fără intimidare;
  • să asigure o aplicare şi impunere autentică a legislaţiei anticorupţie;
  • să sprijine organizaţiile societăţii civile care sporesc angajamentul politic şi supravegherea publică asupra cheltuielilor publice, în special la nivel local;
  • să susţină mass-media liberă şi independentă şi să garanteze siguranţa jurnaliştilor şi condiţii de lucru fără intimidare şi hărţuire.

Pentru detalii: https://www.transparency.org/cpi2018

Leave a Reply