Anticorupție și integritateAnticoruptie.md

Sute de ilegalităţi pot fi semnalate de avertizorii de integritate. Când va începe să funcţioneze legea

By 31 mai 2019 No Comments

Sute de ilegalităţi pot fi semnalate de avertizorii de integritate. Când va începe să funcţioneze legea

Legea privind avertizorii de integritate a intrat în vigoare în noiembrie 2018, dar, până în prezent, încă nu a fost înregistrată oficial nicio sesizare. Pentru a informa populația despre acest mecanism legal de semnalare a practicilor ilegale, PNUD, în comun cu CNA și Oficiul Avocatului Poporului, va desfășura o campanie de comunicare. Totodată, PNUD va oferi sprijin instituțiilor la implementarea prevederilor legale, se arată într-un comunicat de presă difuzat de această organizaţie internaţională, scrie anticorupție.md.

„Este important ca oamenii să cunoască despre existența acestui mecanism de dezvăluire a practicilor ilegale în instituțiile la care sunt angajați și să apeleze la el atunci când se confruntă cu astfel de situații. În același timp, instituțiile direct responsabile trebuie să aibă capacitatea de a interveni prompt atunci când avertizorii de integritate semnalează ilegalități sau cazuri de corupție”, afirmă Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD.

Potrivit legii, CNA se ocupă de examinarea dezvăluirilor practicilor ilegale, în timp ce oficiul Avocatului Poporului este responsabil de asigurarea protecției avertizorilor de integritate.

„Suntem obligați să oferim o protecție eficientă în conformitate cu legea. Astfel, cei care vor avea curajul să denunțe acțiuni legate de corupție vor fi încrezuți că nu vor fi victime ale unor răzbunări și că pot beneficia de protecție”, a spus Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului.

În cadrul unui atelier organizat recent pentru angajați ai Centrului Național Anticorupție și ai Oficiului Avocatului Poporului a fost prezentată  experiența Ungariei în implementarea legislației privind avertizorii de integritate. Zsuzsanna Baksa, reprezentanta oficiului ungar al Avocatului Poporului, a menționat că în țara sa legea privind avertizorii de integritate este în vigoare din anul 2014. Anual în Ungaria sunt înregistrate 200-300 de sesizări din partea persoanelor care semnalează cazuri de corupție sau ilegalități. Semnalarea cazurilor se face prin intermediul unui sistem informatic care permite asigurarea anonimatului avertizorului de integritate pe tot parcursul examinării dezvăluirii făcute de acesta.

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Leave a Reply