IdeiInițiativeUltimele stiri

Solicitarea Guvernului Republicii Moldova și a Ministerului Justiției privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptat de către Biroul Comisiei de la Veneția

By 23 octombrie 2020 No Comments

Solicitarea Guvernului Republicii Moldova și a Ministerului Justiției privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptat de către Biroul Comisiei de la Veneția

La 30 septembrie, Consiliul Europei a confirmat că proiectul de lege privind amendamentele constituționale (referitoare la sistemul judecătoresc și Consiliul Superior al Magistraturii) actualmente promovat de către Guvernul Republicii Moldova, este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția și Directoratului General pentru drepturile omului și statul de drept, precum si elaborat cu suportul Grupului de lucru de nivel inalt privind reforma justiției, sub auspiciile Secretarului General al Consiliului Europei.

La 1 octombrie, proiectul aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial a fost expediat Curții Constituționale pentru emiterea avizului consultativ.

La rândul său, Curtea Constituțională a solicitat Comisiei de la Veneția un Amicus Curiae (aviz) pe marginea proiectului indicat supra.

Guvernul a luat notă de demersul Curții Constituționale, dar dat fiind prioritatea acestui proiect de lege, Primul ministru și Ministrul justiției au solicitat Grupului de lucru de nivel inalt si Comisiei de la Veneția examinarea solicitării Curții Constituționale în regim de urgență.

Astăzi, 23 octombrie am fost anunțați că, solicitarea Guvernului privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptat de către Biroul Comisiei de la Veneția.

Contăm că reforma constituțională privind CSM va fi implementată prompt, fapt care ar permite Republicii Moldova să se conformeze recomandărilor Comisiei de la Veneția și Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO) și să asigure transformările mult asteptate in domeniul justiției.

Leave a Reply