Anticoruptie.mdSistem judecătoresc

Societatea civilă cere CSM să desfășoare un concurs transparent, bazat pe merit la selectarea judecătorilor constituționali

By 16 iulie 2019 No Comments

Societatea civilă cere CSM să desfășoare un concurs transparent, bazat pe merit la selectarea judecătorilor constituționali

17 organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice,  îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios. Într-un apel, făcut public, organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii să-și motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit și transparent.

ONG-urile își motivează apelul prin faptul că, în ultimii 4-5 ani, CSM a avut o practică defectuoasă cu privire la organizarea concursurilor pentru selecția și promovarea judecătorilor și anume prin lipsa unor criterii de selecție și nemotivarea ultimelor hotărâri cu privire la selectarea judecătorilor constituționali.

Potrivit Anticoruptie.md, semnatarii apelului solicită CSM-ului să „anunțe criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător constituțional înainte de efectuarea interviului, să facă publice interviurile sau cel puțin să le publice imediat după finalizarea ședinței CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în ședința publică a CSM”. De asemenea, ele cer ca în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuțioasă a candidaților, CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidații aleși pentru câteva zile. Semnatarii apalului  mai cer CSM-ului  să selecteze doi candidați cu adevărat integri și competenți și să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curții Constituționale.

La 20 iunie 2019, Președintele Curții Constituționale și-a depus demisia din funcția de judecător și Președinte al Curții Constituționale. La 26 iunie 2019 și-au dat demisia din funcția de judecători constituționali și ceilalți 5 judecători. Demisiile au survenit după ce Curtea Constituțională, în perioada 7 – 9 iunie 2019, a adoptat șase acte care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, fapt confirmat chiar de Comisia de la Veneția la 24 iunie 2019. Acestea au generat o criză politică fără precedent în Republica Moldova.

Demisiile judecătorilor constituționali au dat posibilitatea instituțiilor abilitate să selecteze persoane integre și competente în funcția de judecători constituționali. Toate cele trei instituții – Parlamentul, Guvernul și CSM – au anunțat concursuri publice pentru selectarea judecătorilor. CSM a anunțat concursul la 2 iulie 2019. În anunț CSM a indicat etapele de desfășurare a concursului și anume preselecția candidaților și interviul, care va avea loc pe 16 iulie 2019, când vor fi anunțați și câștigătorii concursului. CSM nu a anunțat nici criteriile de selecție și nici dacă interviurile vor fi publice.

La concursul anunțat de CSM s-au înscris 14 candidați, un număr fără precedent de mare comparativ cu concursurile precedente. Acest număr sugerează un interes sporit și, probabil, o încredere că de data aceasta CSM va lua decizii în bază de merit și va selecta cei mai buni candidați. Având în vedere acest lucru, cât și circumstanțele rușinoase ce au dus la demisia judecători constituționali precedenți, CSM are o misiune deosebit de importantă – selectarea a doi candidați cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios. Încurajăm CSM-ul să examineze cu atenție investigațiile jurnalistice cu privire la candidații care s-au înscris la concurs, precum și altă informație de care dispune cu privire la candidați.

Apelul ONG-urilor a fost tansmis și Parlamentului Republicii Moldova ”În cazul în care CSM-ul din nou va alege, fără o motivare convingătoare, persoane compromise în funcția de judecător constituțional, îndemnăm Parlamentul să examineze de urgență posibilitatea modificării legislației în vigoare pentru a asigura că în viitor CSM nu acționează în interes corporativ sau de grup”, a se arată în Apel.

Semnatari:

 1. Amnesty International Moldova
 2. Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
 3. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
 4. Asociația pentru Politică Externă (APE)
 5. Asociația Promo-LEX
 6. Centrul „Contact”
 7. Centrul de Investigații Jurnalistice
 8. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
 9. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
 10. Comunitatea WatchDog.MD
 11. CPR Moldova
 12.  Fundația Est-Europeană
 13. Ambasada Drepturilor Omului
 14. Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”
 15. Institutul de Politici Publice (IPP)
 16. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
 17. Transparency International Moldova

Lista semnatarilor rămâne deschisă      

Leave a Reply