Anticorupție și integritateUltimele stiri

Șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție: „Fenomenul devastator al corupției afectează nu atât statele, cât societățile”

By 13 septembrie 2019 No Comments

Șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție: „Fenomenul devastator al corupției afectează nu atât statele, cât societățile”

Regiunea Europei de Sud-Est este una vulnerabilă în fața corupției, iar autoritățile din Republica Moldova trebuie să lupte atât împotriva cazurilor de mare corupție, precum și să aloce măsuri de prevenire a micii corupții, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, Vladan Joksimovic, șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI). El a efectuat zilele acestea o vizită de lucru la Chișinău, unde a participat la Atelierul internațional de schimb de bune practici privind testarea integrității profesionale și evaluarea riscului de corupție. Vladan Joksimovic a fost anterior director adjunct al Agenției Anticorupție din Serbia.

„Vorbind despre Republica Moldova, dar și în general, cred că prevenirea actelor de corupție este foarte importantă. Ați investit mult în mecanismele de prevenire. Dar, în toată regiunea, nu doar în Republica Moldova, în ceea ce privește lupta cu corupția, cred că formula de succes ar fi de implementare a unor măsuri eficiente de prevenire, concomitent cu sancționarea actelor de corupție, ceea ce presupune o procuratură eficientă și o justiție eficientă – aceasta este o formulă care așteptăm să fie aplicată. Nu pot să-mi imaginez situația ca numai măsurile de prevenire să fie aplicate, fără a fi pedepsite actele de corupție sau viceversa. Cred că este foarte important să fie oprită corupția, utilizând mecanisme eficiente, dar în cadrul unui sistem de justiție eficient și independent”, a subliniat șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție.

Întrebat dacă Moldova are nevoie de o instituție care să lupte exclusiv împotriva marii corupții, pentru a fi mai eficientă în acest domeniu, oficialul a răsouns: „Lupta împotriva marii corupții este importantă, și nu doar în Republica Moldova. Este, de obicei, o cerință a Uniunii Europene în procesul de integrare – soluționarea cazurilor de mare corupție. Pe de altă parte, cred că și corupția la nivel mai mic, corupția măruntă, este un fenomen negativ. Deoarece, dacă o mare parte a societății crede că mica corupție este ceva ce poate fi acceptat, atunci nu văd cum putem repara o asemenea situație. Atât cazurile de mare corupție, cât și cele de corupție măruntă trebuie combătute”.

Leave a Reply