InițiativeSistem judecătoresc

Ședințe de judecată prin teleconferință. Ministerul Justiției a remis Guvernului un Regulament în acest sens

By 19 iunie 2019 No Comments

Ședințe de judecată prin teleconferință. Ministerul Justiției a remis Guvernului un Regulament în acest sens

Ministerul Justiției a remis Guvernului, spre examinare, Regulamentul privind desfășurarea ședințelor de judecată cu utilizarea aplicației de teleconferință în instanțele judecătorești și instituțiile penitenciar. Astfel, nu va mai fi necesară escortarea fizică la sediul instanțelor a persoanelor deținute. Pe parcursul anului 2018, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a achiziționat și instalat seturi de echipamente de teleconferință în cadrul tuturor penitenciarelor.

Conform documentului, teleconferințele vor fi utilizate doar la ședințele de judecată desfășurate pentru examinarea chestiunilor prevăzute de art. 469, 4731 și 4732 din Codul de procedură penală. De asemenea, va fi asigurată protecția anonimatului persoanelor aflate în detenție, în procesele judiciare cu implicarea acestora.

Pentru asigurarea accesului la aplicație, administratorul tehnic central va atribui utilizatorilor parole de acces formate din cel puțin 10 caractere, inclusiv majuscule, minuscule, cifre și caractere speciale. Administratorul tehnic local va transmite transmite parola grefierului și angajatului împuternicit al instituției penitenciare, în plic sigilat, care au obligația s-o modifice odată cu recepționarea link-ului de acces la aplicația de teleconferință.

Desfășurarea ședinței de judecată cu utilizarea aplicației de teleconferință

Înainte de desfășurarea ședinței de judecată, grefierul și angajatul din instituția penitenciară responsabili de organizarea ședinței de judecată, asistați de administratorii tehnici locali, vor verifica funcționalitatea aplicației de teleconferință, calitatea conexiunii, a imaginii și a sunetului transmis. De asemenea, administratorul tehnic local din cadrul instituției penitenciare, va asigura deținutul care participă la ședința de judecată la distanță, prin conectarea și deconectarea aplicației și după caz, explicarea modului de utilizare a echipamentului periferic necesar pentru desfășurarea ședințelor de judecată cu utilizarea acesteia.

Comunicarea prin teleconferință va fi supravegheată de către angajații subdiviziunii interne responsabile de siguranța și regimul penitenciar al instituției penitenciare care sunt informați în prealabil despre necesitatea implicării în activitatea de supraveghere. Vor fi salvate şi stocate doar înregistrările audio a şedinţelor de judecată desfăşurate prin intermediul aplicaţiei de teleconferinţă, cele video nu se păstrează.

În cazul apariției unor defecțiuni tehnice a echipamentului periferic, administratorul tehnic local va informa președintele ședinței de judecată despre apariția acestora și modalitatea de remediere a defecțiunilor şi raportează problema tehnică, după caz, administratorului tehnic central. La finalizarea ședinței de judecată desfășurate prin intermediul aplicației de teleconferință, administratorul tehnic local din instituția penitenciară și instanța judecătorească va informa participanții la proces despre finalizarea activității de comunicare prin intermediul aplicației de teleconferință și deconectează echipamentul tehnic.

Amintim că, pilotarea sistemului de teleconferință a avut loc în perioada noiembrie 2018-februarie 2019, în baza Regulamentului privind pilotarea desfășurării ședințelor de judecată în cauzele penale cu participarea deținuților prin utilizarea sistemului de teleconferință, aplicabilitatea căruia s-a extins doar pentru perioada pilotării, timp în care a fost testată funcționalitatea aplicației și evaluat mecanismul de organizare a ședințelor de judecată cu participare procesuală de la distanță.

Vă invităm să examinați Regulamentul și să veniți cu propuneri de îmbunătățire a acestuia.

 

Leave a Reply