Sistem judecătorescUltimele stiri

Ședința CSM a fost amânată pentru data de 16 aprilie. Care este motivul

By 14 aprilie 2020 No Comments

Ședința CSM a fost amânată pentru data de 16 aprilie. Care este motivul

În dimineața zilei de 14 aprilie era programată desfășurarea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă aceasta a fost amânată pentru 16 aprilie. Potrivit serviciului de presă, amânarea a fost cauzată de decizia de a organiza ședința în format de videoconferință, fapt ce necesită pregătiri tehnice.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a exprimat anterior în mediul online, solicitând opinii cu privire la organizarea ședinței în format de videoconferință pentru siguranța membrilor, dar și cu privire la unele subiecte de pe ordinea de zi (promovări, ecliberări din funcție etc.), scrie ZdG.

La 16 aprilie membrii CSM urmează să examineze cererile de demisie depuse de către șapte judecători. Este vorba de cinci magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, inclusiv ex-președintele Ion Pleșca, un magistrat de la Judecătoria Strășeni și unul de la Judecătoria Edineț.

Tot mâine, membrii CSM vor examina cererile unor judecători care vor să fie promovați sau numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Mai mult, CSM va decide dacă fostul procuror, Andrei Băeșu, va accede în funcția de judecător. Acesta a plecat din sistemul procuraturii în ianuarie și care figurează într-un dosar penal deschis pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni.

De asemenea, CSM urmează să aprobe Raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii şi a sistemului judecătoresc, pentru anul 2019, Planul de acțiuni al CSM pentru anul 2020, dar și Graficul privind evaluarea performanțelor judecătorilor în funcție în anul 2020.

Agenda ședinței poate fi văzută pe site-ul www.csm.md.

Leave a Reply