IdeiProcuratură și poliție

Ședinta Consiliului Superior al Procurorilor închisă – cu sau fără respectarea legii?

By 11 iulie 2019 No Comments

Ședinta Consiliului Superior al Procurorilor închisă – cu sau fără respectarea legii?

Pornind de la normele Legii cu privire la Procuratură, mă întreb:
1) CSP a votat pentru ședință închisă? Nu. Din partea publica a sedintei noi am putut observa ca nu a fost pusa la vot nici o eventuala decizie privind desfasurarea sedintei inchise;
2) Mai mult, din cele vociferate de dna presedinte a CSP – CSP s-a retras spre deliberare – serios? Conform art. 77 alin. (6) – Hotararile se adopta in sedinta publica, cu vot deschis. Si asta chiar daca sedinta este inchisa (situațiile când votul este secret sunt reglementate expres de lege). Sau s-au retras sa delibereze, iar votul si-l vor da public?! Sa vedem!

Si totusi, in contextul normelor legale – ce face CSP acum in sedinta inchisa?!

Si alta intrebare – de ce nimeni din cei de acolo nu au invocat prevederile legale? Membrii din societatea civila, alti membri – de ce nici o reactie? Sau nimeni nu o citit legea… iar?!

Pentru informare:
Art. 77 din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratura:
„(3) Şedinţele Consiliului Superior al Procurorilor sînt publice, cu excepţia cazurilor în care, pentru respectarea regimului informaţiilor specificate la art.75 alin.(1) lit.c), consiliul decide, printr-o hotărîre, că şedinţa sau o parte a acesteia urmează să fie închisă.”;
„6) Hotărîrile se adoptă în şedinţă publică, cu votul deschis al majorității membrilor prezenţi ai Consiliului Superior al Procurorilor.”.

Leave a Reply