Sistem judecătorescUltimele stiri

Se propune modificarea Constituției: Mandatul judecătorilor va expira doar la atingerea vârstei de pensionare

By 23 ianuarie 2020 No Comments

Se propune modificarea Constituției: Mandatul judecătorilor va expira doar la atingerea vârstei de pensionare

Judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, fără a trece prin filtrul evaluării după „perioada de probă” de 5 ani, așa cum prevede legislația în vigoare. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Constituției. De asemenea, documentul propune imunității magistraților. Proiectul urmează să primească avizul Curții Constituționale, după care va fi transmis spre votare în Parlament.

Astfel, din articolul 116 al Constituției va fi exclus termenul inițial de 5 ani de numire în funcție a magistraților. Totodată, șeful statului nu va mai fi în drept să respingă repetat candaturile pentru funcția de judecător, propuse de către Consiliul Superior al Magistraturii, în scopul „garantării la nivel de Constituție a unor influențe minime ale Executivului asupra procedurii de numire a judecătorilor”.

Totodată, urmează a fi schimbat modul de numire și selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Aceștia nu vor mai fi numiți în funcție de Parlament, ci de șeful statului, la fel ca și colegii lor din instanțele ierarhic inferioare. Mai mult, magistrații vor breneficia doar de imunitate funcțională, în condițiile reglementate de lege.

Cât privește Consiliul Superior al Magistraturii, urmează să fie anulată interdicția pentru membrii veniți din mediul academic de a deține mai mult de un mandat consecutiv. În schimb, termenul de valabilitate al mandatelor urmează a fi extins de la 4 la 6 ani.

Leave a Reply