Sistem judecătorescUltimele stiri

Se extinde numărul instanțelor în care va fi pilotat PIGD. Se prelungește și perioada de pilotare până la sfârșit de septembrie

By 29 aprilie 2019 No Comments

Se extinde numărul instanțelor în care va fi pilotat PIGD. Se prelungește și perioada de pilotare până la sfârșit de septembrie

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să prelungească perioada de pilotare a noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) până la data de 30 septembrie 2019. Totodată, membrii CSM au aprobat inițierea etapei a II-a de pilotare a PIGD și desemnarea instanțelor pilot suplimentare pentru implementarea Sistemului Informațional Judiciar, și anume: Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, Judecătoria Criuleni, Judecătoria Hâncești, Judecătoria Orhei, Judecătoria Strășeni, Judecătoria Anenii-Noi, Judecătoria Căușeni, Judecătoria Ungheni.

Acest lucru este necesar pentru a testa simultan performanța sistemului și funcționarea lui corectă cu un număr mai mare de utilizatori, inclusiv cu participarea judecătorilor specializați. Extinderea pilotării în aceste instanțe suplimentare va asigura finalizarea mecanismului de migrare a datelor și a funcționalităților Sistemului Informațional Judiciar înainte de darea în exploatare a versiunii SIJ 5.0.

Pilotarea noii versiuni PIGD a început la data de 21 ianuarie 2019, în Judecătoriile Cimișlia, Comrat și Curtea de Apel Comrat. Potrivit Ministerului Justiției, pilotarea urma să aibă loc până la 30 aprilie 2019. Lansarea versiunii finale a PIGD se preconiza pentru mijlocul anului. Ulterior, CSM a decis să prelungească perioada de pilotare a noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) până la data de 15 iunie 2019.

PIGD este un instrument de automatizare implementat în instanțe pentru reducerea corupției și promovarea transparenței în sistemul judecătoresc, prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, dar și monitorizarea standardelor de performanță.

Versiunea îmbunătățită a PIGD va permite semnarea electronică a documentelor emise de instanța de judecată, transferul ectronic al cererilor și al dosarelor mai performant ce oferă posibilitatea de a continua lucrul cu aceleași dosare electronice în toate instanțele și contribuie la evitarea dublărilor de date, la eficientizarea activității angajaților instanțelor de judecată. De asemenea, noua versiune va asigura interoperabilitatea cu serviciile guvernamentale electronice relevante (MPass, MSign, MPay, MLog, Mnotify).

Leave a Reply