Anticorupție și integritateAnticoruptie.mdProcuratură și poliție

Scandalul din Procuratură: Procurorul general îl atacă dur pe șeful Procuraturii Anticorupție. Îl acuză că ar fi încercat să preia controlul asupra sistemului

By 17 decembrie 2019 No Comments

Scandalul din Procuratură: Procurorul general îl atacă dur pe șeful Procuraturii Anticorupție. Îl acuză că ar fi încercat să preia controlul asupra sistemului

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, îl acuză pe Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție că ar fi încercat să preia controlul asupra întregii procuraturi și să influențeze rezultatele concursului privind desemnarea procurorului general. Acuzațiile au fost aduse în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune. Viorel Morari a respins învinuirile, calificându-le ca „supoziții nefondate”, scrie Anticoruptie.md.

Procurorul general susține că Morari ar fi încercat să influențeze alegerea procurorului general, ca acesta să fie o persoană din societatea civilă și să se ocupe doar de management, iar controlul asupra sistemului să-i revină lui Morari. În opinia lui Stoianoglo, acțiunile pretins ilegale ale lui Viorel Morari ar fi avut acoperire politică. ”Sunt convins că fără susținere politică domnul Morari nu și-ar fi permis asemenea lucruri. În procuratură există o ierarhie administrativă clară, anumite reguli de joc și procurorii nu se comportă astfel. În procuratură nu poate exista anarhie sau anumite acțiuni independente”, a invocat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui Stoianoglo, Morari a fost repus ilegal în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar primul lucru care l-a făcut după revenire a fost să-l înlăture pe concurentul său, Nicolae Chitoroagă, fostul șef de la PCCOCS. ”Primul lucru pe care l-a făcut a fost să se răfuiască cu Nicolae Chitoroagă, l-a arestat și l-a îndepărtat din funcție. A fost o vendetă între două procuraturi, erau grupări adevărate. Apoi Morari l-a numit pe unul dintre apropiații săi, Compan, șef interimar la PCCOCS și a început să controleze toată procuratura”, a declarat procurorul general.

Stoianoglo l-a mai acuzat pe Morari și de abuz de serviciu pentru protejarea afacerilor familiei sale. Astfel, potrivit procurorului general, a fost intentat dosar penal și pus în arest proprietarul rețelei de benzinării Vento pentru că acesta ar fi încercat să construiască o benzinărie în apropiere de cea a fratelui lui Viorel Morari.

Alexandr Stoianoglo a dat asigurări că toate acțiunile lui Viorel Morari în calitate de șef al Procuraturii Anticorupție vor fi investigate și dacă vor fi probate ilegalitățile, va fi atras la răspundere.

Pe de altă parte, Viorel Morari susține că acțiunile întreprinse împotriva sa de către conducerea Procuraturii Generale, în ultimul timp, ar face parte dintr-un scenariu regizat din umbră de persoane influente a căror interese au fost atinse. ”Nu am cuvinte. Sunt supoziții nejustificate, declarații neprobate. Am încercat să lupt cu corupția la nivel înalt și am fost blocat”, ne-a declarat Morari.

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a adus argumentele sale pentru a respinge acuzațiile aduse de Stoianoglo. ”Cum să contribui eu la demiterea lui Chitoroagă, dacă el singur și-a anunțat demisia, iar eu nu eram atunci în funcție și situația mea era incertă? Ulterior, după ce am fost repus în funcție, a fost intentat dosar pe numele lui Chitoroagă. Dar nu noi ne-am autosesizat la investigația jurnalistică despre el, ci Procuratura Generală, iar noi am executat indicațiile superiorilor. Sau cazul Vento. Apărătorii au fost în drept să ceară recuzarea procurorilor Anticorupție dacă au avut suspiciuni. Dar nu au făcut-o”, a precizat omul legii.

Viorel Morari a mai declarat că procurorii nu sunt independenți în luarea deciziilor. ”Nu este primit în procuratură ca cineva să polemizeze, să nu execute indicațiile superiorului, chiar dacă contravin legii. Cei care încearcă să se opună sistemului, sunt excluși”, a punctat Morari.

Amintim că, la începutul lunii curente, Alexandr Stoianoglo a dispus efectuarea controalelor la Procuratura Anticorupție și la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS). Viorel Morari a fost suspendat de la șefia Procuraturii Anticorupție și delegat în altă funcție, iar interimatul PCCOCS, asigurat după demisia lui Chitoroagă de Dorin Compan, sistat.

Leave a Reply