Executarea hotărârilor judecătoreștiJuriștii pentru Drepturile Omului

Satisfacţia echitabilă în cauza Ojog şi alţii c. Moldovei. Câți bani va plăti Guvernul

By 18 februarie 2020 No Comments

Satisfacţia echitabilă în cauza Ojog şi alţii c. Moldovei. Câți bani va plăti Guvernul

În hotărârea principală Ojog şi alţii c. Moldovei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat, în unanimitate, violarea art. 6 § 1 și art. 1 din Protocolul nr. 1 CtEDO, iar chestiunea satisfacţiei echitabile, repararea prejudiciului material şi moral, a rezervat-o pentru o hotărâre separate.

Potrivit Juriștilor pentru Drepturile Omului, prin hotărârea din 18 februarie 2020, Curtea de la Strasbourg s-a pronunţat referitor la satisfacţia echitabilă, după cum urmează:

a) Statul Pârât urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

b) În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, potrivit modului de mai sus, Statul pârât urmează să plătească reclamanţilor 2,12 milioane de euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

c) Statul Pârât urmează să plătească reclamaţilor 1,5 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Leave a Reply