Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Reporteri fără Frontiere: Lipsa independenței editoriale rămâne o provocare majoră pentru mass-media din Moldova

By 22 aprilie 2020 No Comments

Reporteri fără Frontiere: Lipsa independenței editoriale rămâne o provocare majoră pentru mass-media din Moldova

Republica Moldova se menține pe aceeași poziție ca și anul trecut la capitolul libertății presei în raportul pentru 2020 al organizației Reporteri fără Frontiere. Astfel, țara noastră ocupă același loc – 91, în clasamentul celor 180 de țări monitorizate anual. 

Potrivit raportului, mass-media din Republica Moldova sunt diverse, dar „extrem de polarizate”, ca și țara în sine – marcată de „instabilitate politică cronică și influența excesivă a oligarhilor”. „Politica editorială a principalelor instituții media este strâns legată de interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor, problemă ce se accentuează în special în perioada campaniilor electorale”, se spune în cercetare.

Autorii documentului notează că imperiul mediatic al ex-liderului democraților, Vlad Plahotniuc, care și-a pierdut influența, a fost înlocuit de grupul media afiliat Partidului Socialiștilor. Astfel, potrivit RSF, concentrarea proprietății mass-media și lipsa independenței editoriale, dar și a jurnalismului de calitate, rămân drept principalele probleme pentru presa din Republica Moldova, scrie Media-Azi.

Organizația cataloghează drept îngrijorător și faptul că autoritatea de reglementare a audiovizualului nu este independentă pe fundalul luptelor mediatice într-un climat agravat de polarizarea politică.

Secretatul general al RSF, Christophe Deloire, consideră că deceniul care a început este unul decisiv pentru jurnalism la nivel global, iar crizele actuale vor afecta viitorul industriei. „Pandemia de coronavirus scoate la iveală factorii negativi care amenință dreptul la informații veridice. Cum vor arăta libertatea de informare, pluralismul și credibilitatea în 2030? Răspunsul la această întrebare se determină astăzi”, a afirmat Christophe Deloire, citat în comunicatul de lansare a raportului.

Norvegia, Finlanda și Danemarca ocupă în continuare primele poziții în topul anual al RSF, elaborat începând cu anul 2002, iar la coada clasamentului s-au poziționat Coreea de Nord și Turkmenistan.

Leave a Reply