Sistem judecătorescUltimele stiri

Reformarea CSJ și fortificarea independenței sistemului judiciar. Ce acțiuni urmează să întreprindă Ministerul Justiției în următorul an

By 12 august 2019 No Comments

Reformarea CSJ și fortificarea independenței sistemului judiciar. Ce acțiuni urmează să întreprindă Ministerul Justiției în următorul an

Ministerul Justiției a demarat consultările publice privind Planul de acțiuni al Guvernului în domeniul justiției pentru anii 2019-2020. La prima rundă de dezbateri au participat reprezentanți ai societății civile și ai autorităților de stat, care au pus în discuție mai multe propuneri și completări referitoare la prioritățile de politici pe termen scurt în domeniul justiției. 

Printre principalele acțiuni care urmează să fie implementate de Ministerul Justiției sunt: reformarea Curții Supreme de Justiție; fortificarea independenței sistemului judiciar; sporirea gradului de responsabilizare a executorilor judecătorești și fortificarea procedurii de control; instituirea unui mecanism unic de stabilire a plăților notariale; perfecționarea mecanismului de control al averilor și intereselor; consolidarea rolului instituției Avocatului Poporului în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și Principiile de la Paris; revederea conceptului sistemului execuțional penal contemporan prin ralierea la modele bazate pe respectarea drepturilor omului.

Ministerul Justiției a sintetizat propunerile din ședința de consultare publică și urmează să definitiveze Planul de acțiuni al Guvernului.

Leave a Reply