Sistem judecătorescUltimele stiri

Reforma justiției. Ce a făcut Guvernul timp de 100 de zile

By 24 septembrie 2019 No Comments

Reforma justiției. Ce a făcut Guvernul timp de 100 de zile

Guvernul a publicat raportul pentru 100 de zile de activitate. Ce a făcut la capitolul reforma justiției?
• Am elaborat și promovat în Parlament proiectul de modificare a Legii Procuraturii, astfel încât
să creăm condiții pentru alegerea unui Procuror General independent, profesionist și integru. Conform noului model, Procurorul General este ales de Consiliul Superior al Procurorilor dintr-o listă scurtă de candidați propusă de o comisie de experți formată pe lângă Ministerul Justiției. La 21 septembrie 2019 aceste amendamente au intrat în vigoare.
• A fost elaborat și publicat spre consultări proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii. Acest proiect presupune reducerea numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), modificarea competențelor acesteia, evaluarea tuturor judecătorilor CSJ, dar și a celor în funcții-cheie din alte instanțe, a procurorilor anticorupție
și procurorilor-șefi și șef-adjuncți din celelalte structuri ale procuraturii. Această inițiativă are
drept scop resuscitarea și eficientizarea activității CSJ și a tuturor instanțelor de judecată
și procuraturilor din țară, care până în prezent au dat dovadă de indiferență față de fraude, delapidări din fonduri publice și încălcări flagrante ale drepturilor omului, iar, în multe cazuri, chiar au contribuit la aceste abuzuri. Același proiect prevede extinderea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 15, pentru a oferi mai multă credibilitate acestui organ.
• Ministrul Justiției, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat revocarea de către CSM a trei judecători din Consiliul Institutului Național de Justiție, pe motiv că aveau probleme de integritate. Judecătorii au fost revocați.
• Am elaborat proiectul pentru abrogarea articolului 307 din Codul Penal, astfel ca judecătorii să fie independenți și să nu poată fi urmăriți penal pentru hotărârile pe care le adoptă. Astfel racordăm legislația la recomandările UE.
• Am elaborat proiectul pentru modificarea Constituției, așa încât să eliminăm termenul inițial de numire a judecătorilor, să unificăm procedura de numire, precum și înlocuirea imunității generale a judecătorilor cu una funcțională. În prezent judecătorii se bucură de imunitate când comit nereguli chiar și în afara serviciului.
• Am introdus modificări la Codul Contravențional, astfel încât să eliminăm mai multe metode de a păcăli sistemul. De exemplu, până acum, orice greșeală din procesul-verbal al unei încălcări rutiere îl făcea nul. Aceste procese verbale erau contestate în instanță și anulate, iar făptașul rămânea nepedepsit. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la 20 septembrie 2019.

Cum vi se par aceste acțiuni?

Leave a Reply