InițiativeSistem judecătoresc

Reforma Curții Supreme de Justiție: Va fi redus numărul de judecători

By 28 august 2019 One Comment

Reforma Curții Supreme de Justiție: Va fi redus numărul de judecători

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă privind reforma justiției, despre reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin reducerea numărului de judecători din cadrul acesteia. De asemenea, magistrații de la CSJ vor fi evaluați de către o comisie externă.

Potrivit ministrei Justiției, se va reduce numărul de judecători de la 33 la 17. Reducerea magistraților va avea loc în urma unei evaluări a acestora de către o comisie formată din 18 membri, dintre care șase vor fi experți europeni. Comisia va evalua judecătorii după calitățile profesionale și personale, dar și după integritatea acestora.

Dacă un judecător va primi raport pozitiv în urma evaluării, acesta va rămâne în funcție la CSJ. În cazul în care raportul va fi negativ – magistratul va fi transferat la o altă instanță, iar Autoritatea Națională de Integritate și inspecția judiciară vor fi solicitate să examineze constatările comisiei și să ia măsurile de rigoare.

De asemenea, urmează să fie regândite rolul și competențele CSJ. Mai exact, s-a propus revizuirea competențelor cu focusarea pe uniformizarea practicii judecătorești, iar chestiunile de drept minore, să fie examinate de alte instanțe.

Vă invităm să veniți cu sugestii și propuneri privind reforma CSJ.

One Comment

Leave a Reply