Anticoruptie.mdProcuratură și poliție

Raportul PG pentru 2019: Mai puțin de jumătate din condamnații în dosare de corupție, trimiși la închisoare

By 8 aprilie 2020 No Comments

Raportul PG pentru 2019: Mai puțin de jumătate din condamnații în dosare de corupție, trimiși la închisoare

În 2019, instanțele de judecată de fond au pronunţat 195 de sentinţe de condamnare în dosare de corupţie, fiind trase la răspundere penală 229 de persoane. 108 persoane au primit pedepse cu închisoarea, iar 117 au fost amendate. Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă, judecătorii au pronunţat sentinţe de achitare în 19 cauze penale privind acte de corupţie. La fel ca în anii precedenți, pentru aceste decizii, procurorii dau vina, în mare parte, pe instanţele de judecată, porivit raportului de activitate a Procuraturii pentru anul trecut, făcut public recent, scrie Anticoruptie.md.

„Aprecierea incorectă şi unilaterală de către instanţele de judecată a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, precum şi celor prezentate şi cercetate în instanţa de judecată; aplicarea eronată de către instanţele de judecată a legii; invocarea formală în motivarea sentinţei a încălcărilor procesuale fără a se reacţiona la acestea în dispozitiv; tergiversarea intenționată a examinării judiciare având ca scop diminuarea valorii probante a dovezilor”, sunt motivele invocate în raport.

Cu referire la sentințele de achitare pronunțate de instanțele de fond în anul 2019, lipsa elementelor infracțiunii în acțiunile persoanei a servit drept temei pentru achitarea a 18 persoane, iar alte 12 persoane au fost achitate pe motivul lipsei faptului infracțiunii și într-un caz pe motiv că fapta nu a fost comisă de inculpat.

Potrivit raportului, în 2019, au fost deferite justiției 190 despre infracțiuni de corupție şi trafic de influență, 30 despre abuz şi exces de putere, 261 despre infracțiuni contra justiției. Printre subiecții vizați în sentințele pronunțate în 2019 de instanțele de fond în dosarele corupție se regăsesc: doi avocați; patru judecători și un grefier; patru procurori; doi ofițeri de urmărire penală; șapte ofițeri de investigații; patru primari, un viceprimar, patru secretari ai consiliilor, alți șase funcționari ai administrației publice locale.

Raportul poate fi vizualizat aici.

Leave a Reply