Sistem judecătorescUltimele stiri

Raportul de activitate al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din cadrul CSM. Aproape 120 de magistrați au fost evaluați

By 13 februarie 2019 No Comments

Raportul de activitate al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din cadrul CSM. Aproape 120 de magistrați au fost evaluați

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat raportul de activitate al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor pentru anul trecut. Membrii CSM au apreciat activitatea acestuia cu calificativul „foarte bine”. În total, au fost evaluați aproape 120 de magistrați, din cei 449 care activează, potrivit magistrat.md. Mai mult, 75% dintre magistrații evaluați au primit calificativul „foarte bine”.

Astfel, în perioada ianuarie–noiembrie 2018, Colegiul de evaluare s-a întrunit în 10 ședinșe și a evaluat, în mod ordinar și extraordinar, 117 judecători și 2 președinți ai instanțelor judecătorești din Republica Moldova, adoptând 135 de hotărâri. De asemenea, pe parcursul anului 2018 au fost depuse un număr mare de cereri din partea judecătorilor în vederea evaluării activităţii pentru participare la concurs privind promovarea într-o instanţă judecătorească ierarhic superioară, promovarea în funcție administrativă și numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Anul trecut, Colegiul a început procedura de evaluare periodică a performanţelor judecătorilor conform Graficului de evaluare a judecătorilor, aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 12/1 din 16 ianuarie 2018. De asemenea, unii judecători au fost evaluați, în mod extraordinar, din proprie inițiativă, în legătură cu:
a) numirea în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă;
b) promovarea la o instanţă ierarhic superioară;
c) numirea în funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al instanţei;
d) propria inițiativă.

Astfel, din proprie inițiativă au fost evaluaţi 28 de judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție, Curților de Apel și judecătoriilor din Chișinău (sediul central, sediul Centru, sediul Ciocana, sediul Buiucani, sediul Râșcani), Anenii Noi (sediul central), Strășeni (sediul central, sediul Călărași), Hâncești (sediul central), Ungheni, Căușeni (sediul central, sediul Ștefan Vodă), Cimișlia (sediul central, sediul Leova, sediul Basarabeasca), Cahul (sediul central, sediul Taraclia), Comrat (sediul central, sediul Ceadâr-Lunga), Orhei (sediul central, sediul Telenești), Soroca (sediul central, sediul Florești), Bălți (sediul central, sediul Sângerei), Edineț (sediul central, sediul Briceni) și Drochia (sediul central).

În rezultatul desfășurării procedurii de evaluare, Colegiul de evaluare a atribuit următoarele calificative: 8 calificative – „excelent”, 101 calificative – „foarte bine”, 9 calificative – „bine” și 1 calificativ – „insuficient”.

Totodată, Colegiul de evaluare a adoptat 2 hotărâri în privinţa judecătorilor care exercită şi funcţia de preşedinte al instanței de fond, fiind evaluată activitatea acestora, atât în calitate de judecător, cât și în calitate de președinte al instanței judecătorești. În consecință, președintele Vasile Șchiopu de la Judecătoria Ungheni, în rezultatul evaluării activităţii în calitate de administrator al instanței judecătorești a fost apreciat cu calificativul „excelent”, iar președintele Marcel Soficiuc de la Judecătoria Soroca, în rezultatul evaluării activităţii în calitate de administrator al instanței judecătorești a obținut calificativul „foarte bine”.

Pe parcursul anului trecut, în vederea numirii în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, au fost evaluați în total – 11 judecători, obținînd în rezultatul susținerii evaluării calificativul – „foarte bine”.

În anul 2018, la cerere personală, în vederea promovării la o instanță ierarhic superioară, au fost evaluați în mod extraordinar 10 judecători, dintre care 2 judecători au obținut calificativul „excelent”, 7 judecători – „foarte bine”, iar 1 judecător – „bine”.

Pe parcursul anului 2018 au fost evaluați în mod extraordinar – 5 judecători, la cerere personală, în vederea numirii în funcţia de preşedinte/vicepreşedinte al instanţei de judecată, dintre care 1 judecător a obținut calificativul – „excelent”, 3 judecători – „foarte bine”, iar 1 judecător – „bine”.

Evaluarea performanţelor judecătorilor a constat în stabilirea nivelului de cunoştinţe şi aptitudinilor profesionale ale judecătorilor, a capacităţii de a aplica cunoştinţele teoretice şi abilitățile necesare în practicarea profesiei de judecător, stabilirea aspectelor slabe şi aspectelor forte în activitatea judecătorilor, stimularea tendinţei de perfecţionare a capacităților profesionale şi sporirea eficienţei activităţii judecătorilor la nivel individual şi la nivel de instanţe judecătoreşti.

Conform art. 7 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor este un organ specializat ce funcţionează în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Componenţa, competenţa şi modul de organizare a activităţii Colegiului de evaluare au fost stabilite prin Legea privind selecţia, evaluarea, performanţelor şi cariera judecătorilor şi Regulamentul privind organizarea activităţii Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor. Colegiul de evaluare examinează dosarele judecătorilor supuşi evaluării, actele prezentate de către aceştia şi actele referitoare la ei; organizează şi desfăşoară interviuri cu judecătorii supuşi evaluării; adoptă hotărâri cu privire la judecătorii supuşi evaluării şi desemnează membrii Colegiului responsabili de monitorizarea activităţii desfăşurate de judecătorii evaluaţi în cadrul şedinţelor de judecată.

Leave a Reply