InițiativeSistem judecătoresc

Raportul Comisiei Internaționale a Juriștilor: „În Moldova nu există o tradiție a unui sistem judecătoresc puternic și independent”

By 13 martie 2019 No Comments

Raportul Comisiei Internaționale a Juriștilor: „În Moldova nu există o tradiție a unui sistem judecătoresc puternic și independent”

Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) a prezentat astăzi raportul privind independența sistemului judecătoresc din Moldova – „Promisiunea neîndeplinită privind un sistem judecătoresc independent în Moldova”.

Potrivit experților, „în pofida demarării unor reforme juridice, implementarea activităților prevăzute în ele trenează și deseori este afectată de lipsa voinței politice și a convingerii. Rezultatul acestui fapt este un sistem judecătoresc, care, deși ar putea fi complet independent, încă nu s-a ridicat la acest nivel, deoarece semnificația deplină a independenței judiciare încă nu s-a înrădăcinat suficient de bine în mentalitatea celor care îl reprezintă – judecătorii”.

Mentalitatea de supunere ierarhică exagerată în sistemul judecătoresc și perceperea judecătorului ca având un rol pur notarial în activitatea procuraturii (numită „mentalitate sovietică” de unii dintre cei cu care s-au întâlnit membrii delegației) sunt încă răspândite în rândul judecătorilor, cu toate că majoritatea lor sunt tineri și au fost desemnați în funcție după anul 2011. De asemenea, delegația ICJ a observat că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova mai există un sistem de deferență față de Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție. „În Moldova nu există o tradiție a unui sistem judecătoresc puternic și independent, capabil să asigure un control asupra celorlalte puteri ale statului. Această situație este accentuată de o percepție pronunțată a corupției în sistemul judecătoresc, care trezește în societate simpatie față de reformele și inițiativele ce comportă riscul subminării independenței sistemului judecătoresc în numele „luptei cu corupția”, se arată în raport.

ICJ este îngrijorată de faptul că multe investigații penale par să fie concentrate mai degrabă pe suprimarea opoziției sau prevenirea părerilor disidente în sistemul judecătoresc, decât pe eradicarea reală a corupției. Experții consideră că „nicio reformă, oricât de ideală la suprafață și conformă cu standardele internaționale, nu poate produce rezultate, dacă este plantată într-o astfel de atmosferă de frică. Organele de guvernare ale sistemului judecătoresc și orice instituție din Republica Moldova ar trebui,în limitele competenței, să facă tot posibilul pentru a încuraja, în mod activ și public, toți judecătorii să nu se teamă să-și îndeplinească atribuțiile profesionale în mod independent, în conformitate cu principiile statului de drept. Transparența, pluralismul și opinia liberă, respectuoasă și competentă, chiar dacă și critică, ar trebui să stea la baza sistemului judecătoresc din Republica Moldova”.

Totodată, se menționează că „realizarea independenței judiciare necesită o schimbare de atitudine față de sistemul judecătoresc din partea executivului și a altor ramuri ale puterii de stat și din partea mediului privat, dar, cel mai important, din partea judecătorilor înșiși. Procesul poate să nu fie întotdeauna lin sau rapid și poate implica tensiuni cu alte instituții ale statului. Astfel de tensiuni, deschise sau latente, sunt inerente în orice societate bazată pe principiile statului de drept. Dar aceasta este o cale inevitabilă, în cazul în care Republica Moldova dorește stabilirea unui sistem judecătoresc cu adevărat independent, capabil să-și îndeplinească responsabilitățile și funcțiile”.

Raportul a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde, organizată de Centru de Resurse Juridice din Moldova.

Cât de independentă este justiția din Republica Moldova?
Ce-i determină pe judecători să renunțe la independență?
Ce măsuri trebuie luate pentru a asigura independența sistemului judecătoresc?

Leave a Reply