Anticoruptie.mdFreedom House

Raport Freedom House // Care sunt constatările pentru Republica Moldova

By 6 februarie 2019 No Comments

Republica Moldova continuă să fie o țară parțial liberă, se arată în raportul Freedom House, cu privire la drepturile și libertățile civice în 2018. Potrivit studiului Freedom House, Moldova a obținut un scor de 58 din 100, în scădere cu trei puncte față de anul 2018 și cu patru puncte față de anul 2017, înscriindu-se în categoria țărilor parțial libere, fiind urmată de Madagascar (56) și devansată de Macedonia (59), scrie anticoruptie.md.

Potrivit raportului, pentru al 13-lea an consecutiv, se remarca un reflux al democrației în lume. 68 de țări ale lumii au înregistrat regrese democratice, iar 50 au cunoscut progrese, conform raportului.

Republica Moldova a primit 3,5 din 7 puncte pentru raitingul libertății, 3 din 7 pentru drepturile politice și 4 din 7 pentru libertățile civile. Deocamdată, raportul detaliat cu privire la respectarea drepturilor și libertăților în 2018 în Republica Moldova nu a fost publicat.

Raportul general al Freedom House constată că cei 13 ani de declin al democrației au atins toate părțile lumii și au afectat deopotrivă țările libere, parțial libere și deloc libere. Fiecare regiune, cu excepția zonei Asia-Pacific, a înregistrat un scor mediu inferior pentru 2018 față de ​​2005.

Țările deloc libere, ca grup, au suferit o scădere semnificativă a scorurilor față de țările libere sau parțial libere, care, de asemenea, au înregistrat scoruri mai joase. Potrivit Freedom House, schimbările sociale și economice legate de globalizare au contribuit la o criză de încredere în sistemele politice ale democrațiilor de lungă durată. Eroziunea democratică văzută în țările libere este concentrată în democrațiile consolidate – cele care au fost clasificate ca libere din 1985 până în 2005, perioada de 20 de ani care a urmat după declinul de 13 ani.

În pofida unei traiectorii descendente în ansamblu, au existat mai multe țări cu îmbunătățiri nete în 2018 față de ​​2017. Aceasta nu înseamnă că amenințarea la adresa democrației se apropie de final. Forțele ostile din întreaga lume continuă să conteste instituțiile menite să protejeze drepturile politice și libertățile civile, iar daunele acumulate în ultimii 13 ani nu vor fi recuperate curând, se mai arată în raportul Freedom House.

Într-un raport din 2017, Freedom House a constatat că numirea unui nou guvern, alegerile prezidențiale și efectele continue ale scandalului „furtului miliardului” din sectorul bancar au marcat anul 2016 în Republica Moldova. Totodată, intimidarea judecătorilor care nu s-au conformat agendei politice, lipsa reformelor care să asigure integritatea în numirea magistraților, precum și decizia politizată a Curții Constituționale, care a anticipat mobilizarea maselor în favoarea alegerilor prezidențiale directe au dus la declinul nivelului democrației în țara noastră.

Leave a Reply