Ziarul de Gardă

Radiografia declaraţiilor de avere ale deputaţilor la final de mandat

By 21 decembrie 2018 No Comments

Radiografia declaraţiilor de avere ale deputaţilor la final de mandat

Mandatul de parlamentar a fost de bun augur pentru mai mulţi aleşi ai poporului. De când au ajuns în Legislativ, în 2014, şi până în prezent, declaraţiile de avere ale acestora s-au schimbat constant, în ele făcându-şi loc imobile de lux, automobile scumpe sau cadouri valoroase.

La 14 decembrie, curent, a avut loc ultima şedinţă a legislaturii a XX-a a Parlamentului R. Moldova. ZdG a analizat cum s-au modificat declaraţiile de avere şi interese personale ale deputaţilor pe durata celor patru ani de mandat.

Preşedintele Parlamentului s-a mutat la casă nouă

În 2014, la venirea în funcţie, preşedintele Legislativului, Andrian Candu, locuia într-un apartament de 85 m.p., pe care îl deţinea în proprietate. Imobilul era amplasat în sectorul Râşcani. Situaţia s-a schimbat în 2016 când, conform declaraţiei, speakerul a trecut cu traiul într-un apartament de 243 m.p., amplasat pe str. Bulgară, acolo unde are viză de reşedinţă şi naşul său, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Atunci, Candu a declarat pentru ZdG că a primit apartamentul în folosinţă gratuită de la familia Plahotniuc: „Familia mea a crescut, motiv din care ne-am mutat într-un apartament mai mare. După cum reiese din documentul la care faceţi referinţă, locuim în acest apartament în baza unui contract de comodat”.

În 2017, Candu a primit în dar un ceas de mână în valoare de 8 mii USD. Anterior, şeful Legislativului a mai primit un ceas de mână, tot Zenith, de 11 mii USD, un ceas Corum de 3,4 mii USD şi un alt ceas Mont Blanc de 5,8 mii USD.

Constantin Ţuţu şi cartierul cu acces interzis

De când a devenit deputat, au crescut şi averile lui Constantin Ţuţu. În 2014, când a ajuns în Legislativ, Constantin Ţuţu declara că a primit, din activităţi sportive, 145 mii de euro (echivalentul a aproape 3 milioane de lei). El declara şi un teren la Băcioi, mun. Chişinău, două automobile deţinute în comodat, un Mercedes CL 63, fabricat în 2009 şi dobândit în 2014, care valora 60 de mii de euro, şi un Mercedes ML 320, care valora 15 mii de euro. În declaraţia pe care a depus-o la CEC în calitate de candidat la funcţia de deputat, Ţuţu indica un alt automobil, Skoda, fabricat în 2009.

După trei ani de aflare în Legislativ, în ultima sa declaraţie de avere şi interese, cea pentru 2017, Constantin Ţuţu a indicat mai multe tranzacţii şi firme. Alesul poporului a declarat că a vândut un Mercedes-Benz SL55, fabricat în 2006, cu doar 20 de mii de lei, mult sub preţul de piaţă al maşinii. Totodată, Ţuţu a declarat că a vândut un Mercedes-Benz S350 (anul fabricaţiei 2014) cu 80 de mii de euro (1,6 milioane de lei), pe care îl obţinuse în 2017 cu 75 de mii de euro. Alte 15 mii de euro Constantin Ţuţu i-ar fi primit cu titlul de donaţie, la un „eveniment de familie”.

În 2017, Ţuţu a devenit proprietarul unei case de lux, cu o suprafaţă de 302 m.p, construită în orăşelul Codru, mun. Chişinău. Accesul în zona rezidenţială este interzis, cartierul fiind înconjurat de un gard metalic. Intrarea e posibilă prin intermediul unei porţi, păzită de un agent de pază. „Cei care vin în ospeţie sună şi anunţă persoana la care vin, pentru a li se permite accesul”, le-a spus unul dintre paznici reporterilor ZdG.

Din 2016, deputatul are în „uz” un apartament de 82 m.p. Tot în perioada deputăţiei, Constantin Ţuţu s-a lansat şi în afaceri, fondând, în februarie 2016, firma „Constant Petrol” SRL.

Continuare: Ziarul de Gardă

Leave a Reply