InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Proiectul de modificare a Codului muncii, privind reglementarea muncii la distanță, definitivat

By 11 mai 2020 No Comments

Proiectul de modificare a Codului muncii, privind reglementarea muncii la distanță, definitivat

Proiectul de modificare a Codului muncii cu privire la reglementarea muncii la distanță a fost definitivat. Documentul urmează să fie examinat de către Guvern. 

În cadrul consultările publice, Confederația Națională a Patronatului a mai propus câteva subiecte. Astfel, a fost propusă următoarea redacție a alin (1) al articolului 2922: „Salariatul cu munca la distanță se bucură de toate drepturile și garanțiile recunoscute prin lege sau alt act normativ la nivel de unitate aplicabil salariaților al căror loc de muncă este organizat de angajator. La fel, salariaților cu munca la distanță se pot aplica garanțiile prevăzute prin contractul colectiv de muncă în condițiile art. 33 alin (7)”.

Patronatele menționează că, în conformitate cu prevederile Codului muncii, sub incidența contractului colectiv de muncă cad salariații care și-au delegat reprezentanții săi să-l negocieze. „În asemenea condiții, presupunem și situația când salariații cu muncă la distanță ar putea să fie în afara acoperirii contractului colectiv de muncă. Extinderea automată a acțiunii CCM și asupra acestei categorii, pe de o parte ar discrimina salariații ai căror reprezentanți nu au participat la negocieri și nu cad sub incidența CCM, pe de altă parte contravine prevederilor art. 33 alin (7). și la finalul alin. (1) al Articolului 1923 a se completa cu sintagma „calificate”, menționează patronatele.

Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări la proiectul definitivat.

Leave a Reply