AvocaturăInițiative

Proiectul de lege cu privire la avocatură, retras. UAM propune elaborarea unei noi legi pentru reglementarea activităţii profesionale a avocaţilor

By 27 ianuarie 2020 No Comments

Proiectul de lege cu privire la avocatură, retras. UAM propune elaborarea unei noi legi pentru reglementarea activităţii profesionale a avocaţilor

Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Legii cu privire la avocatură va fi retras din Legislativ. În cadrul şedinţei Guvernului din 22 ianuarie, a fost votat în unanimitate retragerea proiectului lege al Executivului  nr.555 din 5 mai 2016. Astfel, conform procedurilor legale, un nou document va fi elaborat în conformitate cu standardele legislaţiei europene şi naţionale şi va succede procedura legală pentru a intra în vigoare.

Necesitatea elaborării unei noi Legi pentru reglementarea activităţii profesionale a avocaţilor a devenit tot mai aprigă, ţinându-se cont de evoluţia legislativă la nivel internaţional şi naţional. Conceptul şi noţiunile determinate nu mai reprezentau o compatibilitate  cu legislaţia Uniunii Europene, dar şi cu principiile activităţii de legiferare prevăzute de Legea nr.100 cu privire la actele normative. Totodată, actualul format al Legii sus menţionate nu întrunea  principiile şi normele unamim recunoscute în  dogma dreptului internaţional, dar şi a tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este membră semnatară.

Astfel, urmează să fie format cu grup de lucru care vor purcede la elaborarea unui nou proiect de lege pentru buna funcţionare a activităţii profesionale a avocaţilor.

Uniunea Avocaţilor salută decizia Guvernului şi va depune efort pentru a continua realizarea obiectivelor propuse în acest an, care au menirea de a îmbunătăţi calitatea justiţiei din Republica Moldova.

Leave a Reply