AvocaturăInițiative

Proiect: Interesele statului vor putea fi reprezentate doar de avocații din R.Moldova, iar prețul contractului va fi negociat direct

By 4 iulie 2020 No Comments

Proiect: Interesele statului vor putea fi reprezentate doar de avocații din R.Moldova, iar prețul contractului va fi negociat direct

Avocații străini și companiile de avocați de peste hotare ar putea să piardă dreptul de a reprezenta interesele statului nostru în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale. Un proiect de modificare a Regulamentului privind modul de reprezentare a intereselor statului în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale a fost elaborat de Ministerul Justiției și transmis Guvernului, scrie radiochisinau.md.

Astfel, dacă proiectul va primi votul Cabinetului de miniștri, interesele Republicii Moldova în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale vor putea fi apărate, după caz, de către:
– reprezentanții autorităților conform domeniilor administrate
– cabinete/birouri asociate de avocați din Republica Moldova.

Totodată, autoritățile propun modificări privind modul de selectare a avocaților care vor reprezenta statul. Mai exact, Ministerul Justiției propune ca prestatorii de servicii să nu mai fie selectați printr-o procedură de achiziție publică, organizată la începutul fiecărui an, dar printr-un concurs obișnuit. Totodată, Comisia de selectare, desemnată de Ministerul Justiției, va putea să negocieze direct prețul ofertelor depuse.

Autorii proiectului spun că noua Lege privind achizițiile publice prevede expres că pentru asemenea gen de contracte prevederile legii nu sunt aplicate. Astfel, potrivit acestora, modificarea va oferi o ”posibilitate suplimentară de a identifica oferta cea mai avantajoasă pentru stat”.

Participant la concurs va putea fi orice persoană fizică care deține licența avocat, precum și persoanele juridice, companiile de avocați naționale, care au calificarea și abilitățile profesionale necesare și care au dreptul să exercite profesia de avocat, să pledeze și să acționeze în numele clienților și să-i reprezinte în instanțe judecătorești străine și/sau în instituții de arbitraj internaționale.

Leave a Reply