InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Programele de asistență externă ar putea fi gestionate de o nouă instituție. Ce propune Ministerul Finanțelor

By 5 februarie 2020 No Comments

Programele de asistență externă ar putea fi gestionate de o nouă instituție. Ce propune Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor propune spre consultare publică proiectul cu privire la crearea Instituției Publice „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă” și reorganizarea Directoratului Liniei de Credit. Noua instituție va fi implicată la toate etapele de implementare a programelor de cooperare transfrontalieră, asigurând suportul necesar atât structurilor de management, cât și beneficiarilor. Ministerul Finanțelor va avea calitatea de fondator al Instituției. Proiectul av fi examinat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.

Potrivit documentului, oficiul va contribui la asigurarea vizibilității programelor de cooperare eligibile pentru țara noastră. În domeniile de competență ale acestuia mai intră: recreditarea și administrarea resurselor liniilor de credit finanțate din împrumuturile externe de credit; asigurarea organizării instruirilor pentru beneficiari, auditori și instituții naționale privind regulile programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională; participarea în cadrul procesului se evaluare a propunerilor de proiecte etc. De asemenea, acesta va informa Ministerul Finanțelor despre neregulile depistate în implementarea proiectelor.

Finanțarea activității Oficiului va fi efectuată din asistența tehnică a programelor, din fondurile instituțiilor donatoare, din subsidii și subvențiile primite de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Finanțelor, precum și din alte surse legale.

Proiectul mai prevede că, noua instituție va absorbi, prin fuziune, Directoratul Liniei de Credit, care a fost creat în anul 1995 în cadrul Băncii Naţionale a Moldovei în scopul implementării liniei de credit acordată pentru dezvoltarea sectorul privat, finanțată de Banca Mondială. În anul 2001, acesta a fost reorganizat și transferat în subordinea Ministerului Finanţelor.

Vă invităm să veniți cu recomandări la proiect.

Leave a Reply