InițiativeSistem judecătoresc

Președintele Dodon a creat Consiliul consultativ de experți privind reforma justiției. Cum comentați această decizie

By 30 octombrie 2019 No Comments

Președintele Dodon a creat Consiliul consultativ de experți privind reforma justiției. Cum comentați această decizie

Președintele Igor Dodon a semnat astăzi un decret privind crearea Consiliului consultativ de experți privind reforma justiției. Acesta va fi format din 14 specialiști din domeniu, și anume:
– Victor Pușcaș – ex-președintele Curții Constituționale;
– Stanislav Pavlovschi – ex-judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului;
– Liliana Catan – Judecătoare la Curtea Supremă de Justiție;
– Alexandru Cladco – procuror, reprezentatnt al Republicii Moldova la Grupul Statelor împotriva Corupției;
– Carolina Vidrașco-Brînză – procuroră pentru misiuni speciale;
– Dorin Popescu – decanul Baroului Chișinău;
– Ion Chirtoacă – judecător;
– Nicolae Eșanu – ex-secretar de Stat al Ministerului Justiției, expert național;
– Carsten Mahnke – expert internațional în domeniul justiției;
– Anatolie Munteanu – expert național în domeniul drepturilor omului;
– Gheorghe Amihalachioaie – avocat;
– Ion Vîzdoagă – avocat, ex-procuror;
– Pavel Midrigan – avocat, conferențiar universitar.

„Salut decizia mai multor judecători de a lua act de apelul meu de a aștepta perfecționarea cadrului normativ ce ține de alegerea noilor membri ai CSM. Acest lucru ar putea contribui la detensionarea situației din sistemul de justiție și la crearea condițiilor optime pentru o reformă profundă. Or, sarcina primordială este de a identifica un mecanism optim de creare a unui organ de administrare judecătorească profesionist și calitativ, care să poată contribui decisiv la reformarea sistemului. În vederea sprijinirii dezideratului de avea o reformă cu adevărat eficientă a justiției, am decis să creez un Consiliu de experți notorii în domeniu, de talie națională și internațională, neafiliați politic, care vor activa independent pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Sarcina de bază a Consiliului va consta în expertizarea inițiativelor legislative cu privire la reformarea sistemului justiției, precum și a legilor din acest domeniu care vor parveni la promulgare”, a menționat președintele Dodon.

Acesta susține că „reforma justiției constituie prioritatea noastră de bază, iar activitatea judecătorilor și procurorilor în interesul statului și al cetățenilor este condiția principală pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova. Ne dorim un stat în care justiția și legalitatea să fie puse la loc de cinste, în care să ne simțim în siguranță, să beneficiem de condiții de dezvoltare social-economică, iar mediul de afaceri să se dezvolte și să prospere. Aceste lucruri nu pot fi realizate fără o justiție veritabilă, lipsită de imunitate, fără liste și preferințe. Tocmai în acest scop, voi susține reforma care va asigura realizarea dezideratelor respective și va înrădăcina o justiție demnă de încrederea oamenilor”.

Cum comentați crearea Consiliului consultativ de experți privind reforma sistemului justiției pe lângă președintele Republicii Moldova? Ce șanse de reformare are sistemul justiției din Republica Moldova?

Leave a Reply