Sistem judecătorescUltimele stiri

Președintele CSM, Victor Micu, revocat din funcție

By 16 iulie 2019 No Comments

Președintele CSM, Victor Micu, revocat din funcție

În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele CSM, Victor Micu, a fost revocat din funcție. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai CSM, iar împotrivă – unul. Interimatul funcției de președinte al CSM va fi asigurat de Dorel Musteață.

Mulțumesc tuturor, inclusiv colegilor, pentru ani îndelungați în care s-au făcut reforme în sistemul judecătoresc. Mereu am fost blamați de politic. Suntem de acord că se putea face mai mult, dar mereu am încercat să apăr independența sistemului judecătoresc”, a declarat Victor Micu, după ce a fost revocat din funcție.

Potrivit Anticoruptie.md, Victor Micu a fost ales pentru a doua oară președinte al CSM la 23 ianuarie 2018. El a fost singurul candidat propus la șefia CSM și pentru el și-au dat votul 11 membri ai Consiliului. Candidatura lui Victor Micu a fost propusă de Petru Moraru, membru CSM din partea Curții Supreme de Justiție, instanță la care activează și președintele reales al CSJ.

Victor Micu este la al doilea mandat la CSM, alegerile în Consiliu fiind marcate de mai multe acuzații de lipsă de transparență. Micu a fost propus pentru noul mandat în Consiliu de colectivul Curții Supreme de Justiție, instanţă în care a fost promovat de CSM în iunie 2017, contrar criticilor societății civile și a presei care au semnalat probleme de moralitate în acest caz.

În 2014, atunci când a candidat pentru primul mandat în CSM, Micu a indicat în programul său de activitate că va contribui la întărirea integrității și a transparenței în sistemul judiciar, dar și că va susține organizarea evenimentelor publice și a campaniilor pentru întărirea încrederii în Justiție. Cu toate acestea, activitatea CSM în ultimii trei ani a fost marcată de critici, atât din interiorul, cât și din exteriorul sistemului, legate de lipsa de independență a Consiliului și a Justiției în general. Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a fost acuzat de încercarea de a adopta un nou Regulament privind publicarea hotărârilor judecătorești care ar fi îngrădit accesul jurnaliștilor și al întregii societăți la aceste acte.

În perioada primului mandat de președinte al CSM al lui Victor Micu, circa 110 judecători au demisionat sau au fost demiși din funcție, iar în privința a circa 40 de judecători și foști magistrați, Consiliul a dispus pornirea urmăririi penale. În 2014, Micu a expediat, din numele CSM, o plângere la Centrul Național Anticorupție împotriva președintei Colegiului civil al CSJ, Svetlana Filincova, pe care a acuzat-o de manipularea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. Procurorii au pornit o cauză penală pe acest caz, dar până în prezent, magistrata, care și-a dat demisia din funcția de președintă a Colegiului, nu are nicio calitate procesuală în dosar.

În perioada în care Victor Micu a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, în această instanță s-au produs mai multe încălcări grave. În 2009, câțiva magistraţi de la Râșcani au participat la examinarea demersurilor de arest în privința protestatarilor din 7 aprilie, iar ședințele de judecată au fost ținute la sediile comisariatelor de poliție.

În iunie 2017, Victor Micu a fost desemnat câștigător al concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiției. Întrebat ce crede despre faptul că va rămâne în CSM reprezentând Curtea Supremă de Justiție, şi nu instanțele de fond care l-au delegat în Consiliu, Micu a declarat că nu există nicio incompatibilitate în acest sens.

Leave a Reply