Anticoruptie.mdSistem judecătoresc

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită premierului și speakerului să deblocheze activitatea CSM

By 6 decembrie 2019 No Comments

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită premierului și speakerului să deblocheze activitatea CSM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au lansat, vineri, un apel către premierul Ion Chicu să asigure prezenţa ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, la şedinţele CSM. Totodată, i-au cerut președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, să desemneze noi membri ai Consiliului.

Anticoruptie.md scrie că preşedintelui interimar al CSM, Dorel Musteaţă, a afirmat că „activitatea instituției este blocată nu de corpul de judecători, ci de unii membri de drept și din corpul academic”. „La şedinţele CSM, judecătorii sunt prezenţi, nu sunt prezenţi unii membri de drept şi unii membri care au fost desemnaţi din partea Parlamentului. Problema e în puterea executivă şi legislativă”, a declarat Dorel Musteaţă, în cadrul unui briefing de presă.

În același timp, Musteață a refuzat invitația lui Nagacevschi de a discuta, la minister, despre problemele justiţiei. „Ținând cont de principiul separării puterii în stat, considerăm că problemele din justiţie trebuie discutate la şedinţele CSM, dar nu la Ministerul Justiţiei, pentru că el face parte din puterea executivă”, a punctat Musteaţă.

Amintim că, duelul în sistemul judecătoresc a început în luna septembrie 2019. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Cu toate acestea, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor, întrucât aceasta ar fi ilegală.

Leave a Reply