Sistem judecătorescUltimele stiri

Președintele Comisiei de la Veneția: Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc. Sunt conștient că această reformă este una urgentă

By 20 decembrie 2019 No Comments

Președintele Comisiei de la Veneția: Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc. Sunt conștient că această reformă este una urgentă

Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Gianni Buquicchio, se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 19-20 decembrie. În cadrul unei conferințe de presă, Gianni Buquicchio a accentuat faptul că R. Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc și că aceasta ar trebui să se facă printr-un dialog constant cu toți actorii vizați”, scrie ZdG.

Țin să vă spun că Republica Moldova o am la inimă. Nu de azi sau de ieri, ci de 30 de ani. Moldova a trecut prin multe crize, care a întârziat progresul de dezvoltare social, economic și mai ales democratic. Acum a intrat într-o nouă fază în care trebuie să lucreze pentru a reforma instituțiile cele mai importante ale țării, a declarat președintele de Comisiei de la Veneția.

Potrivit lui Gianni Bosquicchio, astăzi dimineață, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat o solicitare/o cerere de aviz pentru Comisia de la Veneția în privința Consiliului Superior al Magistraturii. Bosquicchio a spus că acest aviz va fi emis în procedură de urgență și că răspunsul va fi obținut la sfârșitul lunii ianuarie.

Președintele a accentuat faptul că Republica Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judecătoresc. Sunt conștient că această reformă este una urgentă. Sunt și mai conștient că ceea ce îi trebuie Moldovei este o reformă de calitate. Pentru a avea o reformă de calitate este nevoie de timpul necesar pentru a pune în practică. Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp dar și fără a ne pripi. Este important ca această reformă să fie coerentă și globală, a accentuat Bosquicchio.

Totodată, Bosquicchio la sfătuit pe Nagacesvschi să evite legiferarea pe bucăți a reformei justiției. Președintele Comisiei de la Veneția a susținut că reforma justiției trebuie să se facă într-un dialog constant cu toți actorii vizați. Când vorebesc despre actori, mă refer și la societatea civilă. Reforma trebuie să fie efectuată cu transparență. Dialogul trebuie să se facă direct și cu toți actorii vizați și nu prin intermediul mass-media. Pentru mine sistemul judecătoresc este cea mai importantă putere în stat, a susținut Gianni Bosquicchio.

În același context, minitrul Justiției, Fadei Nagacevschi speră că prezența președintelui de la Veneția în R. Moldova, va clarifica inclusiv și problemele între Consiliul Superior al Magistraturii și judecătorii de cadrul sistemului judecătoresc. Am avut discuții diverse dar și opinii diverse. Pentru noi viziunile domnului Buquicchio sunt extrem de importante și cu siguranță vom ține cont de toate avizele și opniile care au fost expuse. În afara oricărei influiențe nejustificate externe, fie vorba de acte coruptible sau influiențe politice.

Avem nevoie ca puterea judecătorească să înțeleagă necesitatea reformei sistemului și avem nevoie ca toți să se implice în procesul de reformă pentru a fi sigur că totul se face calitativ, a susținut Nagacevschi.

Gianni Buquicchio este însoțit în Republica Moldova de Simona Granata-Menghini, Secretarul adjunct al Comisiei. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, președintele Comisiei de la Veneția este la Chișinău la invitație președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Gianni Buquicchio s-a întâlnit cu Zinaida Greceanîi, iar ulterior, cu președintele și membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. De asemenea, delegația Comisiei de la Veneția a avut întrevederi cu judecători și reprezentanți ai societății civile.

Leave a Reply