Anticorupție și integritateAnticoruptie.md

Poșta Moldovei: monopol, achiziții secretizate și scheme dubioase

By 28 iunie 2019 No Comments

Poșta Moldovei: monopol, achiziții secretizate și scheme dubioase

Sunt învăluite de mister şi alte achiziţii făcute de întreprindere. Astfel, în 2015, Poșta Moldovei anunța cu mare fast despre lansarea aplicației mobile „Factura”, compatibilă cu dispozitivele Android și iOS. Reprezentanţii întreprinderii afirmau că aplicația ar fi conținut informații privind plățile ce trebuie să fie efectuate, indicând suma și termenul limită de achitare pentru fiecare în parte. Utilizatorul putea alege serviciile pe care dorea să le achite, iar aplicația genera un QR cod, prezentat operatorului de la oficiul poștal pentru procesarea și primirea plății. Şi în acest caz, întreprinderea a refuzat să facă publice costurile dezvoltării aplicației. Serghei Nastas, directorul general al ÎS Poşta Moldovei, a declarant în cadrul unei conferinţe de presă că acesta este „secretul firmei”, scrie anticoruptie.md.

Tot în condiţii de netransparenţă a fost deschis şi un centru de instruire și perfectare profesională în Bălţi, pentru care s-ar fi cheltuit trei milioane de lei. Inaugurarea a avut loc în aprilie 2019. „Este tehnică performantă, 16 stații de muncă, șase numere de hotel, toate sunt dotate cu televizoare, cu paturi, cu halate, cu tot de ce au nevoie”, s-a lăudat directorul general al ÎS Poșta Moldovei, Serghei Năstas. Nastas menţiona că astfel de Centre de Instruire urmează să fie deschise, până la sfârșitul acestui an, la Chișinău și Cahul.

Presa afiliată democraţilor a mai scris că în ultimii cinci ani, din banii Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, au fost renovate 350 de oficii poștale. Informaţia despre banii care au fost alocaţi în acest scop şi despre condiţiile în care au fost organizate licitaţiile nu este făcută publică. Astfel, doar în raionul Floreşti au fost deschise în anul curent două oficii poștale pentru renovarea cărora s-au cheltuit 450 de mii de lei, bani care ar fi fost alocaţi din bugetul întreprinderii.

Directorul milionar de la Poşta Moldovei

Directorul general al ÎS Poşta Moldovei, Serghei Nastas, este un conducător „de milioane”. Cum a ajuns la conducerea Poștei Moldovei și unde a lucrat anterior însă nu se știe. Pe pagina web a întreprinderii nu este publicat CV-ul funcţionarului, deși în cazul instituțiilor publice acest lucru este recomandat.

În anul 2014, când a preluat conducerea întreprinderii, el declara că pe conturile sale avea cca două milioane de lei şi peste 301 mii de euro. Tot în declarația din 2014, Nastas a indicat o casă de locuit cu valoarea cadastrală de peste 15 mii de lei, o construcţie cu suprafaţa de 200 de metri pătrați, trei apartamente ale căror valoare depășește 60 de mii de euro; o casă de locuit în Madrid de 480 de metri pătrați şi cu o valoare cadastrală de 480 de mii de euro. Serghei Nastas a mai declarat trei terenuri în extravilan şi trei destinate pentru construcţii.

În declaraţia pentru anul 2018, şeful de la Poşta Moldovei indică un salariu de aproape 400 de mii de lei sau peste 33 de mii de lei lunar, numeroase locuinţe şi terenuri agricole. Funcţionarul conduce un automobil de lux de model Porche Cayenne, estimat la 80 de mii de euro. De asemenea, acesta mai are în proprietate un Renault Master cu valoarea de 22 de mii de euro.

Leave a Reply