Justiție și dezvoltare economicăSistem judecătorescUltimele stiri

PIGD va fi pilotat în mai multe instanțe. Se prelungește perioada de pilotare până în iunie

By 28 februarie 2019 No Comments

PIGD va fi pilotat în mai multe instanțe. Se prelungește perioada de pilotare până în iunie

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să prelungească perioada de pilotare a noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) până la data de 15 iunie 2019. Totodată, membrii CSM au constatat necesitatea extinderii pilotării PIGD în cadrul mai multor instanțe judecătorești care gestionează un volum de date similar cu cel din instanțele din Comrat. Este vorba de Judecătoriile Bălți, Drochia, Edineț, Soroca și Curtea de Apel Bălți.

Extinderea pilotării PIGD în circumscripția Curții de Apel Bălți va asigura, de asemenea, majorarea numărului de utilizatori de la 130 la judecătoriile Comrat și Cimișlia și 80 la Judecătoria Cahul, până la aproximativ 400 de utilizatori noi ai sistemului la Judecătoria Bălți.

Acest lucru este necesar pentru a testa simultan performanța sistemului și funcționarea lui corectă cu un număr mai mare de utilizatori, inclusiv cu participarea judecătorilor specializați. Extinderea pilotării în aceste instanțe suplimentare va asigura finalizarea mecanismului de migrare a datelor și a funcționalităților Sistemului Informațional Judiciar înainte de darea în exploatare a versiunii SIJ 5.0.

Pilotarea noii versiuni PIGD a început la data de 21 ianuarie 2019, în Judecătoriile Cimișlia, Comrat și Curtea de Apel Comrat. Potrivit Ministerului Justiției, pilotarea urma să aibă loc până la 30 aprilie 2019. Lansarea versiunii finale a PIGD se preconiza pentru mijlocul anului.

PIGD este un instrument de automatizare implementat în instanțe pentru reducerea corupției și promovarea transparenței în sistemul judecătoresc, prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, dar și monitorizarea standardelor de performanță.

Ministerul Justiției a anunțat că versiunea îmbunătățită a PIGD va permite semnarea electronică a documentelor emise de instanța de judecată, transferul ectronic al cererilor și al dosarelor mai performant ce oferă posibilitatea de a continua lucrul cu aceleași dosare electronice în toate instanțele și contribuie la evitarea dublărilor de date, la eficientizarea activității angajaților instanțelor de judecată. De asemenea, noua versiune va asigura interoperabilitatea cu serviciile guvernamentale electronice relevante (MPass, MSign, MPay, MLog, Mnotify).

Leave a Reply