InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Parlamentul va examina un proiect de lege prin care mai multe informații vor fi declarate informații de acces public

By 4 iulie 2019 No Comments

Parlamentul va examina un proiect de lege prin care mai multe informații vor fi declarate informații de acces public

Săptămâna trecută, în Parlament, a fost înregistrat un proiect de lege privind declararea unor informaţii de acces public. Conform documentului, se va declara informaţie de acces public orice informaţie ce vizează privatizarea patrimoniului public și achiziţiile publice. Totodată, proiectul exclude confidențialitatea urmăririi penale în cazurile care se referă la sustragerea bunurilor publice.

Mai exact, proiectul prevede că se vor declara informaţie de acces public orice informaţie ce vizează privatizarea patrimoniului public, precum şi transmiterea acestuia în concesiune, administrare fiduciară, transmiterea întreprinderilor de stat în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, efectuate în perioada 25 septembrie 2009 – 14 iunie 2019. „Jurnaliştilor de investigaţie, cât şi oricărui cetăţean i-a fost interzis accesul la informaţia respectivă, inclusiv informaţia privind achiziţiile publice, invocându-se motivele specificate, dar, în esenţă, scopul era de a ascunde ilegalităţile comise”, se menționează în Nota informativă la a proiectului de lege.

Potrivit autorilor, vor fi informaţii de acces public și cele ce vizează achiziţiile publice efectuate în perioada de referinţă, cu excepția informaţiilor din domeniul militar, relațiilor externe, parțial din domeniul economic, securitatea statului şi asigurare a ordinii de drept.

Prin acest proiect se propune completarea art. 212 din Codul de procedură penală cu un nou alineat care ar stabili expres ce tipuri de acte nu se încadrează în noţiunea de „materiale ale urmării penale”, exceptate de la principiul „confidenţialităţii urmării penale”, cu enumerarea nemijlocit a componenţelor de infracţiuni. „Astfel, confidențialitatea urmăririi penale nu se răsfrânge asupra oricăror acte întocmite de autorităţile/instituţiile/organizațiile naţionale sau străine și care se referă la sustragerea bunurilor publice, gestiunea defectuoasă sau frauduloasă a băncii, a societăţii de investiţii, a societăţii de asigurări, precum şi la sustragerea ajutorului de stat şi/sau mijloacelor din fonduri externe. Este notoriu faptul că devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova este un proces intenţionat tergiversat pentru a ascunde urmele infracţiunii şi neadmiterea atragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate cu recuperarea mijloacelor financiare sustrase”, susțin autorii inițiativei legislative.

Proiectul de lege poate fi consultat aici. Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.

Leave a Reply