Anticoruptie.mdJustiție și dezvoltare economicăSistem judecătoresc

Parlamentul European: „Orice tip de hărțuire la adresa Curții Constituționale este inacceptabilă”

By 29 mai 2020 No Comments

Parlamentul European: „Orice tip de hărțuire la adresa Curții Constituționale este inacceptabilă”

Parlamentul European i-a răspuns președintei Curții Constituționale din Republica Moldova, Domnica Manole, la scrisoarea prin care înștiința instituția despre filarea și presiunile la care sunt supuși judecătorii constituționali, Răspunsul a fost semnat de Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, scrie Anticoruptie.md.​

„Orice tip de hărțuire la adresa Curții Constituționale este inacceptabilă. Instituția dumneavoastră are o importanță fundamentală pentru sistemul legal și politic din Moldova. Pentru a păstra principiile de bază ale preeminenței dreptului și ale separației puterilor în stat și pentru a i se asigura imparțialitatea, Curtea Constituțională trebuie să nu fie afectată de ingerințele politice, de presiuni și de intimidări”, se arată în răspunsul lui Siegfried Mureșan.

Amintim că pe data de 6 mai, Domnica Manole  s-a adresat către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei șilcorp diplomatic acreditat în Republica Moldova precum că judecătorii CC sunt supuși presiunilor. „Unii judecători au sesizat plenul Curții privitor la presupuse acțiuni de intimidare și filaj. Plenul a decis să sesizeze Procurorul General pentru a fi investigate toate aceste acțiuni. Eu, în calitatea mea de președinte al Curții Consituționale, îmi rezerv dreptul să sesizez Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine, inclusiv delegația Uniunii Europene la Chișinău pentru a arăta toate presiunile la care suntem supuși”, a declarat Manole.

Ulterior, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, i-a răspuns Domnicăi Manole, menționând că urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova.

Pretinselele presiuni asupra judecătorilor Curții Constituționale au fost raportate după ce la 23 aprilie instanța a suspendat legea prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Decizia a fost luată la câteva minute după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Leave a Reply