Procuratură și polițieUltimele stiri

Parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea cu privire la Procuratură

By 19 iulie 2019 No Comments

Parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea cu privire la Procuratură

Președintele va fi cel care va numi prin decret procurorul general interimar, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură a fost votat în a doua lectură, în Parlament.

Concursul respectiv va fi organizat de către o comisie independentă, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, în care ar intra exponenți ai societății civile, precum și experți internaționali. Potrivit autorilor, aceste modificări au drept scop să facă procedura de selecție imparțială și corectă. Proiectul prevede de asemenea extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, urmând să includă mai mulți reprezentanți ai societății civile.

Proiectul mai prevede interpretarea articolului 17 din Legea cu privire la Procuratură. Prin textul „în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de Procuror General, indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.

De asemenea, documentul prevede că pentru funcția de procuror general vor putea să candideze persoane care nu dețin cetățenia Republicii Moldova. Anterior, autorii au menționat că acest proiect de lege face parte din pachetul de legi privind dezoligarhizarea Republicii Moldova.

Leave a Reply