Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Până unde se extinde dreptul la respectarea vieții private? Ce spune juristul presei

By 20 august 2019 No Comments

Până unde se extinde dreptul la respectarea vieții private? Ce spune juristul presei

Juristul Media Azi a răspuns la următoarea întrebare: „Cameramanul nostru l-a surprins în stare de ebrietate pe un artist bine cunoscut, care făcea scandal în plină stradă. Eram pe punctul de a publica înregistrarea, când artistul ne-a telefonat și ne-a amenințat cu închisoarea dacă vom difuza video-ul, deoarece, în opinia sa, i-am fi încălcat dreptul la viața privată. Spuneți-mi, vă rog, o astfel de înregistrare video care vizează o persoană VIP, poate fi calificată drept imixtiune în viața sa privată?”

Potrivit juristului, Legea cu privire la libertatea de exprimare la art. 10 alin. (2) stipulează că dreptul la respectul vieţii private şi de familie nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice, când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate.

Mai mult decât atât, libertatea de exprimare a mass-mediei admite chiar un anumit grad de exagerare sau chiar provocare, cu condiţia să nu se denatureze esenţa faptelor.

Iar cât privește amenințările cu închisoarea, în cazul încălcării dreptului la viața privată privarea de libertate nu este prevăzută. Codul penal la art. 177 Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale prevede sancțiuni sub formă de amendă și muncă neremunerată în folosul comunității.

Leave a Reply