InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Obținerea dreptului la pensie prin procură. Legea privind sistemul public de pensii va fi modificată

By 23 iunie 2020 No Comments

Obținerea dreptului la pensie prin procură. Legea privind sistemul public de pensii va fi modificată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune spre consultări publice un proiect de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii. Mai exact, se propune ca dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate, pensie de urmaș să fie acordat și prin procură. Proiectul poate fi consultat până la 1 iulie.
Astfel, cererea de pensionare şi actele necesare vor fi depuse la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu de către reprezentatul desemnat prin procură.

Necesitatea aprobării modificării propuse rezultă din multiplele adresări parvenite de la persoanele care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale în vederea realizării dreptului la pensie, inclusiv de la persoanele aflate peste hotarele țării care în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19 nu pot reveni în țară pentru a-și realiza dreptul la pensie.

Conform prevederilor legislației în vigoare, cererea de pensionare şi actele necesare se depun la organul teritorial de asigurări sociale de la locul de domiciliu de persoana care este în drept să solicite acordarea unei pensii, înregistrarea fiind  obligatorie.

Leave a Reply