Ultimele stiri

Numirea netransparentă a judecătorilor la CC subminează încrederea în independența Curții Constituționale

By 17 decembrie 2018 No Comments

Numirea netransparentă a judecătorilor la CC subminează încrederea în independența Curții Constituționale

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Guvernul și Parlamentul și-au desemnat candidații la Curtea Constituțională (CC). Mai multe organizații ale societății civile și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu modul total netransparent de numire a celor trei judecători la CC.

Potrivit acestora, demisiile consecutive și subite, înainte de termen, dar și numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți.

Din componența CC fac parte șase judecători. Timp de trei zile, doi judecători ai Curții Constituționale, Igor Dolea și Victor Popa, și-au prezentat subit și pe ascuns cererile de demisie, chiar dacă mai aveau timp pentru exercitarea mandatului. În paralel, timp de patru zile, între 11 și 14 decembrie 2018, au fost numiți trei judecători noi la CC: Artur Reșetnicov, din partea Guvernului, Corneliu Gurin, din partea CSM și Raisa Apolschii, din partea Parlamentului.

Organizațiile semnatare regretă profund modul subit și netransparent de depunere a cererilor de demisie de către judecătorii constituționali Igor Dolea și Victor Popa și își exprimă dezacordul privind modul de numire și alegere făcute de CSM, Guvern și Parlament cu privire la numirea judecătorilor constituționali Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și, respectiv, Raisa Apolschii. Numirea judecătorilor la o instituție atât de importantă pentru asigurarea funcționării democrației și a statului de drept, cum este Curtea Constituțională, precum și aparențele privind numirea judecătorilor pe criterii politice, nu sunt compatibile cu rigorile unei democrații funcționale. Mai grav, acesta este un regres în raport cu practicile anterioare de numire a judecătorilor constituționali.

Semnatarii solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului și Parlamentului să elaboreze proceduri de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională care să fie transparente și să asigure numirea judecătorilor constituționali pe bază de merite.

Declarația integrală este disponibilă aici. 

SEMNATARII:

 1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
 2. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
 3. Fundația Est-Europeană (EEF)
 4. Institutul de Politici Publice (IPP)
 5. CPR-Moldova
 6. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
 7. Transparency-International Moldova
 8. Asociația Promo-LEX
 9. Comunitatea WatchDog.md
 10. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
 11. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
 12. Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS)
 13. Asociația Presei Independente (API)
 14. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
 15. Amnesty International Moldova
 16. IDIS „Viitorul”

Leave a Reply