AvocaturăUltimele stiri

Numărul avocaţilor a scăzut în ultimii trei ani. Care sunt motivele

By 9 octombrie 2019 One Comment

Numărul avocaţilor a scăzut în ultimii trei ani. Care sunt motivele

Numărul avocaţilor a scăzut, fiind cu 2,5 ori mai mic decât media în ţările Consiliului Europei (CoE), din 2016 până în 2019. Datele au fost prezentate în raportul „Justiţia din Republica Moldova în cifre – o privire comparativă”.

Cauzele scăderii numărului de avocați ar fi lipsa unui interes din partea instituţiilor abilitate sub aspectul de instruiri pentru avocaţi, a unor reglementări clare a activităţii profesionale ale avocaţilor, numărul în creştere privind imixtiunea în activitatea avocaţială, precum şi altele, sunt câteva din motivele care justifică situaţia de azi ale avocaţilor.

„Statul nu încurajează absolut deloc profesia de avocat, şi asta se demonstrează prin facilităţile de care se bucură judecătorii şi procurorii cu imaginea pătată, dar care cu succes pot accede în profesia de avocat”, a afirma președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploşniţa.

Acesta susţine că avocaţii nu sunt protejaţi de stat, precum o fac statele membre CoE, care în primul rând şi prioritar, au o legislaţie stabilă şi concretă ce reglementează activitatea profesională a avocatului. „Reglementările normative reprezintă baza pentru avocat. După aceasta, putem analiza şi critica activitatea avocaţilor şi să se aducă îmbunătăţiri pentru a avea rezultate profesionale de nivelul standardelor statelor membre Uniunii Europene”, a adăugat Emanoil Ploşniţa

Voi cum credeți, de ce scade numărul avocaților?

One Comment

  • Numărul avocaților scade de aceea că, se reduce numărul clienților, care scad pentru că, nu au încredere în rezultatul ce-l poate atinge un avocat, ce activează într-un sistem în care pricinile se ”rezolvă” la nivel de organ de urmărire penală sau direct la judecător. Încă Herodot a spus despre daci, că: la ei dreptatea prin sabie se face.

Leave a Reply