InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Nerealizarea programului electoral în exercitarea mandatului ar putea fi pedepsită cu închisoarea. Deputații propun modificarea Codului penal

By 3 octombrie 2019 No Comments

Nerealizarea programului electoral în exercitarea mandatului ar putea fi pedepsită cu închisoarea. Deputații propun modificarea Codului penal

Deputații Partidului Șor propun completarea Codului penal al Republicii Moldova cu art. 3262, prin care să-i pedepsească pe cei care nu-și vor realiza programului electoral în perioada de exercitare a mandatului.

Astfel, conținutul acestui articol va fi următorul: „Încălcarea intenționată în contextul exercitării mandatului a angajamentelor asumate în cadrul campaniei electorale, prin neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obiectivelor expuse în programul electoral în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale, dacă acestea au fost realmente posibile și obiectiv necesare, fapt ce a condus la lezarea drepturilor și intereselor guvernanților, se pedepsește cu închisoare de la 4 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani”.

Autorii susțin că „scopul acestui proiect de lege este de a responsabiliza politicienii în raport cu cetățenii la capitolul promisiunilor electorale, de a apăra interesele cetățenilor și de a nu admite să fie înșelați în cadrul campaniilor electorale.

Proiectul de lege poate fi văzut aici. Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări.

Leave a Reply