Inițiative

Nepotismul, spălarea banilor, impunitatea. Care este problema Republicii Moldova?

By 25 octombrie 2018 2 Comments
Cel mai mare forum global anti-corupție și-a început lucrările la Copenhaga, Danemarca.

Peste 1000 de activiști, avertizori de integritate, jurnaliști de investigație, dar și reprezentanți ai structurilor publice implicate în combaterea corupției, s-au întrunit pentru a discuta provocările globale legate de spălarea banilor, impunitatea celor care comit abuz în funcții, accesul la informații privind averile și interesele persoanelor cu funcții înalte în stat, scrie zdg.md. La forum participă și Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova.

Participanții la forum discută modele de succes în combaterea diferitor crime cauzate de corupție, dar și implicarea tehnologiilor în transparentizarea societății. Cele mai multe sesiuni se referă la modul în care guvernele trebuie să facă publice informațiile privind banii publici, inclusiv date despre proprietarii afacerilor, despre contractorii instituțiilor de stat, despre interesele și averile demnitarilor. Jurnaliștii și activiștii fac schimburi de modele de a investiga schemele corupte internaționale.

Recent, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea spunea că: „Spălarea banilor în Republica Moldova (BNM) a luat proporții aberante. BNM va investi foarte mult, va încerca să atragă oameni de valoare, care să fie și bine plătiți pentru a lupta cu acest fenomen. Responsabilitatea pentru spălarea de bani trebuie transferată de la BNM la băncile comerciale”.

Voi cum credeți, care este cea mai mare problemă a Republicii Moldova?
Cum luptăm cu spălarea banilor, corupția din sistem, nepotismul?
Ce trebuie să facem pentru asigurarea accesului la informații, în special la informațiile privind averile și interesele persoanelor cu funcții înalte în stat?