InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Moratoriu asupra vânzării, privatizării, concesionării proprietății publice în perioada electorală

By 4 decembrie 2018 No Comments

Moratoriu asupra vânzării, privatizării, concesionării proprietății publice în perioada electorală

Un grup de deputați socialiști a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propun instituirea „moratoriului asupra vânzării, privatizării și/sau concesionării întreprinderilor de stat, acțiunilor societăților pe acțiuni și altor bunuri proprietate publică, pentru o perioadă de șase luni”.

Autorii susțin că astfel se va preîntâmpina privatizarea și/sau concesionarea proprietății publice și contracararea delapidărilor banilor publici în perioada electorală. De asemenea, proiectul de lege are scopul de a acorda Guvernului o perioadă de timp pentru stabilirea exactă a mecanismului de vânzare, privatizare și/sau concesionare a proprietății publice, cu prezentarea Parlamentului a listei obiectivelor pasibile de privatizare, dar și o analiză de rigoare a programelor de dezvoltare, care să conțină indicatori clari și măsurabili de evaluare a rezultatelor acțiunilor întreprinse pentru toate domeniile.

De asemenea, autorii argumentează că „țara este vândută pentru a închide „găuri bugetare”, șterge datoriile împrumutate de la FMI, Bruxelles și Banca Mondială”.

Potrivit informațiilor, în perioada 2000-2017 au fost privatizate la licitații „cu strigare” 196 de bunuri. De asemenea, lista societăților comerciale, în care cota-parte a statului a fost înstrăinată prin intermediul Bursei de Valori, în perioada anilor 1997-2017 este de 769 de bunuri. Lista inițială a bunurilor expuse la privatizare în 2018 era alcătuită din 19 entități. Astfel, în prezent, numărul obiectelor patrimoniului de stat privatizate a ajuns la circa 2430 de entități.

În ce perioadă scoatem la vânzare proprietatea statului?
Cum credeți, trebuie instituit moratoriu și pentru ce perioadă?
E o inițiativă cu „iz” electoral?
Este transparent procesul de privatizare și/concesionare a bunurilor ce aparțin statului?
Cum pot fi prevenite cazurile în care se diminuează valoarea bunurilor?

Leave a Reply