Freedom House

„Moldnet” și alegerile Parlamentare din 2019: Navigarea Peisajului Media Digital de limbă rusă al Republicii Moldova

By 25 februarie 2019 No Comments

„Moldnet” și alegerile Parlamentare din 2019: Navigarea Peisajului Media Digital de limbă rusă al Republicii Moldova

Freedom House in Moldova a publicat cea de-a șaptea notă analitică din seria Media Forward, în care jurnalistul Igor Fomin analizează creșterea popularității mass-media online în Moldova și peisajul prezent, formele de proprietate, afilierile și orientările politice ale mass-media digitale. Autorul evaluează sursele media digitale existente care vizează populațiile predominant vorbitoare de limbă rusă ale Moldovei și oferă o serie de recomandări privind promovarea obiectivității și a unei game mai largi de opinii în spațiul digital.

Potrivit autorului, aproximativ 25% din utilizatorii activi de internet din Moldova se consideră predominant vorbitori de limbă rusă. Aceasta este o populație semnificativă în spațiul informațional mic și concentrat al Moldovei. În plus, publicul de limbă rusă reprezintă un factor important în viitoarele alegeri din Moldova, în special în regiunile-cheie ale țării (Bălți, Orhei, Găgăuzia și Taraclia). Spațiul online de limbă rusă al Moldovei este împărțit aproape în egal între mass-media neafiliate politic, site-urile web care susțin direct PSRM și platforme controlate de corporații rusești de stat și care solicită restaurarea relațiilor cu Rusia. O parte mult mai mică din aceste platforme digitale sprijină mesajele PDM și ACUM.

În consecință, spațiul media digital joacă disproporționat pe pozițiile PSRM și, respectiv, narativele Kremlinului despre direcția politică a Republicii Moldova. Este clar că mass-media online de limbă rusă existente în Moldova nu acoperă întregul spectru politic al țării. Așadar, acei actori politici interesați să obțină un sprijin mai mare din partea populației vorbitoare de limbă rusă din Moldova trebuie să se gândească la modul în care își pot transmite pe larg mesajul pe tot cuprinsul “Moldnet”.

Nota analitică poate fi găsită aici.

Leave a Reply